Vraag Moet ik de gegevens van mijn ex-werkgever bewaren? [Gesloten]


Mijn volgen korte regeerperiode zoals Systeem Monkey, Ik sta nu voor een dilemma:

Ik heb met succes een back-up en een test-VM gemaakt, beide op mijn laptop, omdat er op geen enkele computer voldoende vrije schijfruimte was. Ik heb de back-up nog niet verwijderd, omdat deze nog steeds de enige in zijn soort in de geschiedenis van het bedrijf is. Het origineel wordt sinds 2006 op continu gebruik gebruikt. Er is nu nog maar één persoon over, die weet wat een back-up is en die waarschijnlijk geen iemand anders in dienst neemt, om redenen die nauw verband houden met mijn vertrek .

De laatste keer dat ik met hen probeerde te praten over het belang van back-ups, dachten ze dat ik hen bedreigde.

Moet ik het houden?

Voors:

 • Ik kan mensen redden van hun eigen stompzinnigheid (het officieuze sysadmin-motto, voor zover ik weet)
 • Ik mag zeggen: "Ik heb het je gezegd", wanneer ze smeken om hulp en zich er goed bij voelen
 • Mooi schoon geweten
 • Bonus rep met de juiste goden

nadelen:

 • Juridische problemen: ook al help ik ze ermee, ze kunnen me gewoon aanklagen omdat ik het toch hou, hoewel ik denk dat ik, gezien de omstandigheden, een goede zaak heb
 • Juridische problemen: gezien de aard van het werk en de veiligheid ervan, als er iets lekt, ben ik waarschijnlijk een doelwit voor vergelding
 • Juridische problemen: alles waar ik niet over nadacht
 • Ik heb meer ruimte nodig voor porno.
 • Legale problemen.

Wat zou jij doen?

Bijwerken:

Bedankt voor alle antwoorden, jullie zijn allemaal erg behulpzaam geweest. Ik belandde met een opgenomen telefoongesprek en bevestigde dat ze de back-up niet wilden, ze wilden niet dat ik het bewaarde, dat ze wisten dat ik het had, en dat ze de verantwoordelijkheid op zich nemen om vanaf nu geen back-up te hebben. Ik heb mijn exemplaar verscheurd.


40
2018-05-28 16:41


oorsprong


Heel goed. En ook een goed idee. Krijg nu een transcriptie of deel een aantal exemplaren. Ach ja, die aflevering zou hoe dan ook voorbij moeten zijn. Het opnemen van telefoongesprekken is legaal in jouw land, toch? (of heb je ze verteld en hun toestemming vastgelegd;)) Vraag gewoon of er vragen zijn over die kwestie. En bedankt voor het delen van de ervaring. - deploymonkey
+1 (te laat) voor het delen van het einde. - tomjedrz
Deze vraag staat buiten het onderwerp onder de huidige actualiteitsregels. - HopelessN00b


antwoorden:


Ik zou nog iets anders in overweging nemen: de voormalige werkgever zijn vreemde mensen. Vreemde mensen betekenen problemen. Je hebt met ze gepraat over back-ups, reparaties en defecte dingen zoals ups. Ze begrepen niets van back-ups en de gedachte dat je dreigde. Ze lijken gekke mensen te zijn. Gekke mensen garanderen problemen.

Kun je bewijzen dat je geen toestemming en financiële middelen hebt gekregen om back-ups te maken en reparaties uit te voeren of dat ze zijn geweigerd (lees een ondertekende voucher)? Als dat niet het geval is, kunnen ze altijd beweren dat ze U dit hebben opgedragen en dat U de opdrachten die voor uw vertrek zijn vervuld, heeft geclaimd. Ik bedoel, dit zou niet de eerste keer zijn dat ik gekke desparate mensen voor de rechtbank zie liggen.

Dus als u niet zeker weet hoe ze kunnen reageren hoelang hun uitrusting nog zal overleven en als ze financieel levensvatbaar zijn (ik weet de tarieven niet bij u thuis), zou ik een advocaat raadplegen (ik ben geen advocaat, echt , dus overweeg dit niet alleen te doen, in het bijzonder zonder een advocaat van de advocaat hierover) en als juridisch raadzaam, zou ik hem het bedrijf schriftelijk op de hoogte brengen van het volgende:

 • zoals tijdens uw dienstverband meerdere malen gemeld, werden er geen back-ups gemaakt en was er niet voldoende tijd om dit te doen. Ook een gebrek aan capabele hardware en betrouwbare hardware vanuit een feitelijk en professioneel oogpunt en een gebrek aan bereidheid om in betrouwbare hardware te investeren, belemmerden dergelijke pogingen.

 • Back-ups vormen geen bedreiging, maar een verplichte beste praktijk in het bedrijf omdat ze een betere bescherming bieden voor de bedrijfsmiddelen die worden gevormd. Veel desister-scenario's zoals virusinfectie, hardwarefout als gevolg van veroudering, natuurlijke krachten of de elementen voor voorbeelden, gegevens kunnen en zullen geheel of gedeeltelijk verloren gaan, wat betekent dat het mogelijk niet volledig of helemaal niet meer te herstellen is van de oorspronkelijke locaties of apparaten. Ook zijn de kosten van back-upinfrastructuur goedkoop in vergelijking met de kosten voor gegevensherstel, waarvan het succes zelfs niet kan worden gegarandeerd. Ook is er een permanente statistische waarschijnlijkheid dat apparaten defect raken als gevolg van veroudering of andere omgevingsfactoren die niet kunnen worden beperkt in het gebruik van elektronica en computers.

 • Dit is de reden waarom, naast andere redenen, hun gebrek aan bereidheid om te investeren in verplichte reparaties, bijgewerkte of betrouwbare hardware- en gegevensbeschermingsmaatregelen, die verschillende keren ter sprake kwamen en door hen werden geweigerd, verdere werkgelegenheid met hen onmogelijk maakte vanuit een professioneel punt van uitzicht.

 • Van welke kant dan ook, uit de feiten en gezien de beëindiging van het dienstverband, kan op geen enkele wijze worden afgezien.

 • Aangezien er misschien geen opvolger is voor Uw bericht, biedt u ze voor een premiumtarief een eenmalige back-up aan of implementeert u een back-upoplossing en bent u bereid een niet-openbaarmakingsovereenkomst te ondertekenen als u bereid bent dit te doen, te. Er kunnen echter geen aansprakelijkheden worden aanvaard na het maken van de back-up of de implementatie van de oplossing, vooral als er geen serviceovereenkomst is gesloten.

 • Ze hebben 14 dagen om op deze brief te reageren of om het even wat over de kwestie te zeggen, maar de kwestie moet na deze tijd als afgesloten worden beschouwd.

En wat de advocaat zou willen hebben toegevoegd.

Als dit wettelijk van toepassing is, wacht dan op de reactie (met name eventuele claims voor schade) en verwijder Backup na een maand.

Dit wil niet zeggen dat ik de andere suggesties niet leuk vond. Ze zijn echt goed. Op de gemakkelijke manier gaan, mama houden over de back-ups en ze verwijderen, zou mijn gebruikelijke gok zijn. Maar als ik te maken heb met potentieel gekke mensen, dan confronteer ik de dingen graag omdat ze de neiging hebben om terug te komen op U wanneer het te laat is.

Denk ook aan de NDA-formulieren. Ik zou algemene voorwaarden hebben die van klanten eisen dat ze back-ups maken en er is geen verplichting aan jouw zijde om back-ups op jouw kant te doen, behalve als je hebt besteld dat back-ups moeten worden gedaan en een gesigneerde kopie van hun back-uporder van jou ontvangen.

Ik zou ook niet verlegen zijn om mijn werkgever een gevalideerde brief te sturen, zelfs tijdens het werk, waarin hij bevestigt dat hij niet bereid is zich te houden aan de verplichte of aanbevolen praktische tips en geen aansprakelijkheid aan mijn zijde. Het vereist ook dat ze een schriftelijke bevestiging hebben voor elke bestelling om de eerder bekende beste praktijken nu te implementeren, gewoon om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden ontstaan ​​als ze van gedachten veranderen. (Alles waar u een kopie van uw brief krijgt met een handtekening die is afgeleverd, bevat deze tekst zou moeten doen.) Dit kan een beetje kieskeurig zijn maar kan veel gedoe besparen.

Maar vergeet nooit: dit is niet de manier waarop het meestal werkt, zoals werkgevers meestal begrijpen, gegeven de juiste uitleg. Ik hoefde nooit zo te gaan.

Bewerken: het leek mij gewoon dat ik de helft van het idee oversloeg over wanneer ik de gegevens moest verwijderen:

Als dit wettelijk van toepassing is, wacht dan op de reactie (met name eventuele claims voor schade) en verwijder Backup na een maand.

Daarmee bedoel ik dat als er een wettelijke mogelijkheid bestaat om een ​​uiterste datum voor het indienen van claims vast te leggen, u de gegevens kunt bewaren als een soort verzekering in het slechtste geval (volledige zelfverdediging van de server op uw eerste vrije dag). Als er geen claims binnenkomen tot die deadline (plus een aanzienlijke veiligheidsmarge), kunt u de gegevens verwijderen omdat er niets meer met u kan gebeuren.


13
2018-05-29 10:16Dit antwoord accepteren omdat ik erop wijs dat ik juridische problemen ondervind, zelfs als ik het verwijder. Ik vond dit aspect meer waard dan alleen een opwaartse beweging, en het was echt moeilijk om uit alle goede antwoorden te kiezen :) - György Andrasek
Bedankt daarvoor, ik denk dat het mijn eerste was. En ik ben het eens, de andere antwoorden zijn ook uitstekend. Ik heb enkele punten over het onderwerp en heel wat andere antwoorden verspreid. Ik heb veel van deze thread geleerd. - deploymonkey


Je hebt twee opties:

 1. Kopieer het op een USB-sleutel en stuur het per koerier naar hen, en wis het vervolgens van uw computer als u zich zorgen maakt over juridische kwesties. Zorg dat het een begeleidende brief bevat waarin staat dat dit nu het enige exemplaar is dat bestaat. Versleutel de gegevens en verzend de sleutels afzonderlijk in een enveloppe als u zich zorgen maakt of u deze tijdens het transport kwijtraakt.

  Als je de gegevens echt wilt bewaren, maak dan nog een kopie op een USB-sleutel en plaats deze op een veilige plaats tegen verlies of zoek-en-inbeslagname. Overal behalve je laptop.

 2. Verwijder de gegevens en geef niet toe dat je deze ooit hebt. Dit dekt je ezel legaal en ze zijn niet langer jouw probleem. Hun probleem als ze de gegevens verliezen.

Al het andere - een exemplaar vasthouden zonder dit te vertellen - opent u voor wettelijke aansprakelijkheid. Noodlijdende bedrijven behoren tot de meest wrede bedrijven, omdat ze eerder geneigd zijn zich te binden aan rietjes en iets doms te doen zoals voormalige werknemers aanklagen.


30
2018-05-28 16:45+1 voor precies het antwoord dat ik ging geven (ok, niet helemaal exact, ik wilde zeggen dat ik het op een CD / DVD brand). Hetzelfde verschil. Ik wou dat ik een extra +1 kon geven voor verzending per koerier, dus je hebt een aantekening van de levering. Zorg ervoor dat je ze een leuke brief stuurt, zodat ze weten dat je hen niet probeert te bedreigen met back-ups, maar je wilt niet verantwoordelijk zijn als het mis gaat. - Jed Daniels
+1: ik zou niet aanbevelen om de gegevens voor jezelf te houden. Zoals je hebt gezegd, heb je daar juridisch geen recht op. Stuur het per koerier naar hen met een brief waarin wordt uitgelegd wat het is en waarom het belangrijk is, en bewaar het bewijs van aflevering bij de koerier voor het geval ze in de toekomst voor u proberen te zorgen. - Murali Suriar
+1 Leuk idee, maar ik denk niet dat ze de kosten van een USB-stick waard zijn. Ik kan ze wel een e-mail sturen: P - György Andrasek
Als het de kosten niet waard is om het naar ze te sturen, maak je er nu meteen van af. Je hebt waarschijnlijk geen recht erop en het is in je beste juridische interesse om helemaal geen kopie te hebben. - Chris S
Overeengekomen, doorgeven aan hen is het juiste ding om te doen. En bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je langer voor hun gegevens zorgt. - JohnyD


Het leuke is om een ​​kopie te maken en naar ze te verzenden.

U bent niet langer verplicht aan het bedrijf nu u uw baan hebt verbroken. In feite zou ik zeggen dat je VERPLICHT bent om de gegevens te vernietigen. Het is niet van u, het zijn de bedrijven en aangezien u niet langer voor hen werkt, heeft u geen recht op toegang.

Om uw pro's te adresseren:

 • Dat is misschien leuk en zo, en ik zal door de hel en teruggaan om mensen te redden van hun eigen domheid als ik in dienst word genomen om dat te doen. Anders is er echt geen reden om jezelf zo betrokken te houden bij een voormalig bedrijf als het houden van back-ups (met uitzondering van het voormalige bedrijf dat gerund wordt door een levenslange vriend ... en je afscheid nam van goede voorwaarden)
 • Ja zeggend dat ik je vertelde dat het leuk is ... maar een reden genoeg om de associatie te riskeren met dat sentiment van "wat heb je gedaan om jezelf goed te maken?"
 • Als iemand die ik interviewde zei dat ze de back-ups van hun oude bedrijf bewaarden ... zou dat een groot waarschuwingssignaal zijn en een vinger aan de pols houden.
 • Altijd een goede zaak om naar te streven ... ik vind dat bier dit helpt :-D
 • Ik laat deze alleen achter ...

nadelen:

 • LEGALE PROBLEMEN U wilt niets met deze gegevens te maken als er iets misgaat, of als dat niet het geval is en ze het gevoel hebben dat ze stiekem zijn.

Ik zou, als ik met goede voorwaarden vertrok, het op een schijf zetten en het naar hen sturen ... Als ik slechte voorwaarden zou nalaten zou ik het waarschijnlijk gewoon verwijderen en verder gaan met mijn leven.


Ook zou ik NOOIT bedrijfsgegevens op een persoonlijke machine zetten. Als ze weigeren de middelen te vinden om goede back-ups te vinden, zal ik het documenteren en blijven pushen om de juiste back-ups te maken.


13
2018-05-28 17:02+1, "Ik, als ik met goede voorwaarden vertrok, stopte het op een schijf en stuurde het naar hen ... Als ik slechte voorwaarden zou nalaten zou ik het waarschijnlijk gewoon verwijderen en verder gaan met mijn leven." - Chris S
Als je voor jezelf werkt, de enige machines die je mag hebben zijn persoonlijke machines. Zolang je de gegevens professioneel behandelt, is het niet van belang wie de eigenaar is. Dat gezegd hebbende, je kunt niet te voorzichtig zijn als je niet voor een bedrijf werkt. Ik bewaar klantgegevens op een fileserver met een gecodeerd bestandssysteem en ik verwijder het zodra ik het niet langer nodig heb. - Satanicpuppy
@Satanicpuppy: als je voor jezelf werkt, neem ik aan dat je overleg pleegt. In dat geval zou ik zeggen dat er toegewijde adviesmachines zouden moeten zijn die u klantgegevens in handen geeft van de Consultancy en niet van uzelf. Als je 1099 voor een ander doet, moeten ze alle middelen bieden die je nodig hebt om je werk te doen. - Zypher


Ik weet het niet. Mijn gevoel zegt het af te vegen en te doen alsof het nooit heeft bestaan. Als ze je kennen had het kan een stank over doen, ongeacht hoe vaak je zegt dat ze de enige kopie hebben.

Als freelancer moet je een zeer strikte scheiding tussen je systemen en hun systemen bewaren, vooral waar het dingen als back-ups betreft. Zorg er in de toekomst voor dat ze weten wat u gaat doen met hun gegevens voordat u er iets van aanraakt. Vertel hen uw bewaarbeleid en wanneer uw contract is afgelopen, dumpt u het en verwijdert u de sporen. Schrijf het op en laat ze het ondertekenen.

U kunt goedkope standaard NDA-formulieren op verschillende plaatsen online kopen. Het is het waard en het heeft de neiging om de mensen waarmee je werkt te kalmeren.


8
2018-05-28 17:01+1, scheid je spullen van hun spullen; meng ze niet. Nadat de klus is gedaan, blijf weg van hun spullen. - Chris S


"Back-up? Welke back-up?"

Natuurlijk verwijder je het.

U hebt geen reden om de gegevens te bewaren, hij is niet van u. Zou u kritische papieren bedrijfsdocumenten bijhouden die uw baas onder een lekke gootsteen hield? Nee.


7
2018-05-28 17:11

Kort en zoet: Raadpleeg een advocaat.


6
2018-05-28 17:32

Mijn vriend, laat je neiging om goed te doen je niet leiden naar het verkeerde doen.

Op een gegeven moment wordt het uitzoeken van je manier om iemand te HELPEN hun weg te vinden.

Hoe nobel als je ook lijkt, het is een zeer duistere bondgenoot om voor iemand anders te beslissen wat het beste is voor hem. Kan ik alsjeblieft beslissen wat het beste voor je is? Ik zal van geval tot geval beslissen, dat beloof ik! Alsjeblieft??

Dus, hoe bepaal je wanneer je ongevraagde hulp moet bieden? voor mij is het een simpele vergelijking:

 • Gebruik makend van: mijn tijd, mijn eigendom, mijn reputatie, mijn vrijheid = Goed
 • Gebruik makend van: zijn tijd, mijn eigendom, mijn reputatie, mijn vrijheid = Slecht
 • Gebruik makend van: mijn tijd, zijn eigendom, mijn reputatie, mijn vrijheid = Slecht
 • Gebruik makend van: mijn tijd, mijn eigendom, zijn reputatie, mijn vrijheid = Slecht
 • Gebruik makend van: mijn tijd, mijn eigendom, mijn reputatie, zijn vrijheid = ERG KWAADAARDIG

Ik denk dat je een geval van "mijn tijd", "zijn eigendom" hebt, dat, als het lekt, "zijn reputatie" zou kunnen schaden of erger, als hij zijn belastingen niet zou betalen, "zijn vrijheid" = kwaad tot heel kwaad.
Retourneer zijn gegevens naar hem op schijf (veilig) zoals anderen hebben voorgesteld en verwijder deze van uw laptop.


5
2018-05-28 19:38

Ik kan alleen het morele aspect aanpakken. De juridische kant is een kwestie die je moet bespreken met een advocaat. De wetten verschillen enorm van de wereld en je moet het advies krijgen dat voor jou juist is, niet wat voor mij van toepassing is.

Hoewel ze hen redden van hun eigen domheid is onderdeel van het zijn van een beheerder, die alleen van toepassing is terwijl u voor hen werkt. Als je eenmaal hun baan hebt verlaten, heb je die verplichting niet meer. Desalniettemin zijn er in sommige delen mogelijk juridische bezwaren vanwege wat de werkgever redelijkerwijs van u verwachtte tijdens zijn dienstverband. Nogmaals, krijg juridisch advies.

Nu, voor het hele harde deel - Omgaan met de wetenschap dat als het allemaal peervormig wordt, ze misschien wel hun baan kwijtraken en mogelijk in de positie zitten om dat te voorkomen. Dit is niet omdat we beheerders zijn. Het is omdat, ondanks opmerkingen van het tegendeel, we medemensen zijn. Moraal en ethiek zijn vloeiende concepten en we hebben elk onze eigen, dus we moeten elk onze eigen beslissing nemen.

Ik denk dat ik weet wat ik zou doen, maar kan niet met een goed geweten vertellen wat je moet doen.


4
2018-05-28 23:59