Vraag Munin tegen Nagios


We gebruiken momenteel Nagios om ongeveer 20 Linux-machines (services en functionele links) te monitoren. Ik kom er gewoon achter Munin en ik vraag me af of dit een Nagios-vervanging is, of het kan samen met Nagios worden gebruikt? Ik wil geen uren besteden aan het opzetten, alleen om te ontdekken dat ik al die functionaliteit met Nagios heb.

Ik zou het vooral op prijs stellen als iemand die beide programma's heeft gebruikt, wat inzicht kan geven in uw ervaring. Welke is beter voor welke taak en wat raadt u aan om te gebruiken?

Opmerking: we hebben ook een tijdje Cacti gebruikt. Het grootste probleem met Nagios is dat het instellen te lang duurt en niet zo eenvoudig is.


43
2017-12-24 20:30


oorsprong
antwoorden:


Munin en Nagios zijn echt verschillende tools.

Van de officiële Munin-website:

Munin is een hulpmiddel voor het monitoren van netwerkbronnen dat kan helpen analyseren   bron trends en "wat is er net gebeurd om onze prestaties te doden?"   problemen. Het is ontworpen om erg plug and play te zijn. Een standaard   installatie biedt veel grafieken met bijna geen werk.

Nagios is een monitoring- (waarschuwings-) tool. Munin kan worden beschouwd als een vervanging voor cactussen.

We gebruiken ze allebei: Nagios en Munin.

  • Nagios vertelt ons in realtime of er iets mis is: zoals webserver down, database load average, etc.
  • Met Munin kun je de trends en de geschiedenis zien van waarom dat gebeurde.

66
2017-12-24 21:06Dit is een geweldige omschrijving +1. Ik heb iets toe te voegen: met munin kun je niet alleen de trends zien, maar je kunt ook drempels instellen. Als een van deze drempels wordt overschreden, kan (kan) nagios op de hoogte worden gebracht (met passieve controle). Dan kunt u het geavanceerde meldingskader van Nagios gebruiken. - cstamas
.. het is de moeite waard te vermelden dat munin kan waarschuwen - als je het werk zet in het instellen van drempels en contacten voor dingen waar je om geeft, wordt nagios een beetje overbodig ... In een recente infrastructuurvernieuwing deed ik dat; Nagios was de complicatie niet waard voor het heel kleine beetje extra dat het ons bood. Munin waarschuwt ons (via een geplande sms-gateway voor meldingen die we hebben) wanneer iets offline gaat. - pacifist


Munin werkt absoluut het beste in parallel met Nagios. Het kan er ook op aansluiten, waardoor meldingen van drempels worden overschreden in het notificatiesysteem van Nagios. De reden dat we het gebruiken is omdat het vrijwel triviaal is om nieuwe monitoren in te stellen. Nagios vereist een beetje meer inspanning.

Merk echter ook dat op PNP4Nagios geeft grafische mogelijkheden aan Nagios - de meeste plug-ins zullen prestatiegegevens rapporteren en dan slaat PNP4Nagios die informatie op in RRD-databases en geeft deze weer als grafieken in de Nagios-interface. We gebruiken het naast Munin, omdat het grafieken geeft van netwerkdiensten (de belangrijkste kracht van munin is het monitoren van de lokale box).

Een laatste opmerking - we gebruiken ook cactussen, omdat dit het handigste hulpmiddel is om switch- en routerpoorten grafisch weer te geven via SNMP. We hebben er <10 apparaten door gevolgd. Het is te moeilijk om het in te stellen om de feitelijke servers te beheren - munin en Nagios / NRPE zijn veel gemakkelijker te beheren dan SNMP-agents.


7
2018-01-13 09:49Ik gebruikte Nagios. En dit is de reden dat ik het achterliet. Het is een geweldige tool, maar je hebt veel uren en 'satelliet'-tools nodig om iets nuttigs te hebben. Dit is de reden dat ik naar ZABBIX ben overgeschakeld. Het is alles geïntegreerd in slechts één tool. - Bob Rivers


Elke keer als ik zoek naar iets dat te maken heeft met het monitoren van Nagios, is dat prominent aanwezig in de antwoorden, maar ik had nog nooit van Munin gehoord tot ik je vraag zag. Dat is een beetje een aanwijzing voor mij. Een qquick-blik op de website waarnaar u gelinkt heeft, maakt niet echt duidelijk.

Waarom zet je Munin niet parallel met Nagios en kijk je wat het voor je zal doen? Dat is wat ik van plan ben te doen. Wie weet, in de toekomst kan het DE bewakingsfunctie zijn om te gebruiken.


1
2017-12-24 21:12

Er zijn een aantal verwante redenen waarom u deze monitoringtools wilt. Het is de moeite waard om dit in gedachten te houden als afzonderlijke behoeften die waarschijnlijk aparte tools vereisen, hoewel er zeker overlapping is in wat de tools kunnen bieden.

  1. Richt de aandacht op problemen als ze zich voordoen.
  2. Geef informatie voor het analyseren van wat er fout gaat en wanneer.
  3. Automatiseer reacties.

Dit zijn bijvoorbeeld de primaire focussen van:

  1. Nagios
  2. Munin of Cacti
  3. Monit

Je kunt zeker monit waarschuwingen versturen, maar het is een onhandige tool voor situationeel bewustzijn.

U kunt ook prestatie-grafieken integreren in Nagios, maar ik weet niet zeker of daar een overtuigende reden voor is. Munin is zoveel eenvoudiger te configureren.


1
2017-09-03 11:11We hebben zojuist mmonit gekocht, met monit gecentraliseerde server. geweldig stuk software. ik ben verliefd op dit ding. het is alsof je 24 uur van de bar werkt. nog moet ik sommige configdossiers doen het is aardig en zoet. - Marc Riera