Vraag Kun je me helpen met mijn softwarelicentieprobleem?


Dit is een Canonical Question over licenties.

Vragen over licenties zijn off-topic over Server Fault.  Als uw vraag is afgesloten als een duplicaat van deze vraag, dan is dit omdat we u willen helpen begrijpen waarom licentievragen staan ​​buiten het onderwerp in plaats van u gewoon te vertellen "het is gewoon zo". Naar alle waarschijnlijkheid zal deze vraag niet richt je vraag direct, het was niet de bedoeling.


Ik heb een vraag over softwarelicenties. Kan de Server Fault-community u helpen met het volgende:

 • Hoeveel licenties heb ik nodig?
 • Is deze licentieconfiguratie geldig?
 • Welke CAL's moet ik goed hebben gelicenseerd?
 • Kan ik dit product in een virtuele omgeving gebruiken?
 • Kan ik dit product downgraden naar een eerdere versie?
 • Heb ik het recht om te spelen? X met licentie Y?

45
2017-12-22 18:07


oorsprong


Het idee van deze vraag is dat we alle toekomstige licentievragen kunnen sluiten als duplicaten van deze vraag. - Ben Pilbrow
In tegenstelling tot de algemene opinie hier, stem ik dit (voor wat dat waard is) omdat ik het niet eens ben met het idee om alle licentievragen door te verwijzen naar dit generieke antwoord. In wezen maakt dit het onderwerp van licenties een taboe op SF. Als dezelfde logica wordt toegepast op andere onderwerpen, zou SF niet langer een nuttige bron zijn. - Bryan
@Scott Warren - Er is tegenstrijdige informatie op het internet omdat niemand weet wat goed of fout is (zelfs Microsoft door de geluiden van uw vraag). We willen de verwarring niet vergroten. Zoals we altijd zeggen: Praat met Microsoftze bijten niet. - Ben Pilbrow
Aan iedereen die klagen over deze vraag. Als het niet bestond alle licentievragen zouden volledig gesloten zijn als off-topic of te-gelokaliseerd. Dit geeft tenminste mensen een uitleg over waarom en geeft wat vluchtige informatie die nuttig zou kunnen zijn. - MDMarra
Aan diegenen die geloven dat licentievragen moeten worden toegestaan, wil ik erop wijzen dat veel producten verschillende licenties voor verschillende locaties hebben. Als voorbeeld heeft Microsoft niet slechts één licentie voor elke versie / variant van zijn producten. Die licenties variëren afhankelijk van waar ze zijn gekocht, vaak om te voldoen aan lokale wetten, die vaak de weerzinwekkende bepalingen en voorwaarden van Microsoft niet toestaan. Om deze redenen moet informatie over licenties altijdlokaal verkrijgbaar zijn bij de leverancier als u nauwkeurige informatie wenst. Als een wereldwijde site kan SF dat eenvoudigweg niet doen. - John Gardeniers


antwoorden:


Licenties zijn een moeilijk en absoluut leverancierspecifiek probleem. Niet alleen dat, veel leveranciers, vooral de grotere, zoals Microsoft, hebben meerdere soorten licentieregimes die dingen veranderen op basis van:

 • Hoe groot ben je
 • In welke branche je actief bent (non-profitorganisaties, onderwijs, overheid, grote bedrijven, kleine bedrijven en SOHO zijn allemaal discrete licentieklassen met hun eigen eigenaardigheden)
 • Hoeveel licenties u aanschaft
 • Wat voor soort contract dat je koopt
 • Waar u zich bevindt of waar de licenties worden geïmplementeerd

Vooral voor grotere bedrijven als Microsoft is licensing haar eigen carrière-track en dat is steeds vaker het geval niet gevonden in het SysAdmin-kantoor. Het is te vinden in uw inkoopkantoor, uw value-added-reseller-kantoor of het verkoopkantoor van LargeCorp.


In ons bedrijf hebben we een persoon die is gespecialiseerd in het kopen van IT-licentie-dragende software. Ze behandelt Microsoft en Adobe-licenties, evenals een groot aantal andere complexe entiteiten zoals ESRI, MatLab, Apple, Novell en AutoCAD. Het is haar hele taak om deze dingen te weten en we hebben aanzienlijke besparingen bereikt omdat ze haar hele inspanningen kan richten op het uitzoeken van de lastige dingen. Het heeft ons veel geld bespaard. Zij is geen Server-persoon of Desktop-persoon. Wanneer licentieservers moeten worden ingesteld, doe ik dat, maar ze verstrekt de licentiesleutels die erin worden opgenomen en alle juridische mucking over dat doet ze in de eerste plaats.

Ze is een licentiegever, en is meestal het soort persoon dat deze vragen kan beantwoorden. Ik ben het niet, en ook geen mensen zoals ik. Maar zelfs zij zou het moeilijk hebben om vragen te beantwoorden voor een klein bedrijfje van 30 personen, omdat ze haar hele dag verstrikt zit in een grote, openbare (en dus gouvernementele) organisatie met hogere rechten die volledig andere licentiemogelijkheden heeft.


Dus je bent een systeembeheerder, dat ben je nog steeds verteld om een ​​licentieprobleem op te lossen, en je hebt niet die geweldige licentieprofessional waar ik over rapsodiseerde. Wat doe jij?

 • Vraag het bedrijf dat uw product maakt. Ze geven je in elk geval een idee van het marktsegment waarvan ze denken dat jouw organisatie er deel van uitmaakt. Misschien kun je ze zelfs rechtstreeks kopen.
  • Doe dit vooral als je vraag is over het juiste gebruik van licenties.
  • Als het enigszins mogelijk is, vraag dan om geschreven antwoord - het is niet ongehoord dat de verkopers van grotere softwareleveranciers ook verloren gaan in licentiegegevens
 • Vraag een wederverkoper met een toegevoegde waarde, bij voorkeur heb je er al een relatie mee. Ze hebben hier veel meer mee te maken dan jij, en hebben waarschijnlijk zo'n licentieprofessional.
  • De majors zoals CDW hebben hele afdelingen die hieraan zijn gewijd.
 • Vraag het niet aan je leeftijdsgenoten, waarschijnlijk weten ze het ook niet.

84
2017-12-22 19:07

Ik weet dat dit niet het gebruikelijke antwoord is, maar ik voelde dat deze POV ergens in de antwoorden zou moeten verschijnen. Als u besluit om alleen te gebruiken gratis software, naast de verwachte voordelen van nooit kunstmatig beperkt te worden door uw softwarekeuze, beroofd van informatie die nodig is om het te laten werken, of niet in staat om het rechtmatig te delen met anderen die er voordeel van zouden hebben, krijgt u de handige bijwerking van nooit zorgen te maken over audits van softwarelicenties, licentietellingen of licentievoorwaarden (tenzij u software opnieuw distribueert, in welk geval er bepaalde voorwaarden zijn, maar ze zijn zeer gemakkelijk tevreden).

Lang geleden besloot ik om zowel een persoonlijke als een commerciële propositie te gebruiken om alleen gratis software te gebruiken. Als ik het niet met gratis software kon doen, thuis of op het werk, was het niet de moeite waard om te doen. Mijn leven werd enorm vereenvoudigd en ik heb nooit spijt gehad van de beslissing.


49
2017-12-23 07:24Dit is misschien niet het gebruikelijke antwoord, maar het is verreweg het beste antwoord. - Tony Adams
@TonyAdams dank u! Vijf jaar na dat antwoord, en ik blijf nog steeds erg aan die wapens vasthouden. - MadHatter
Heeft een betere naam nodig dan 'gratis software'. Geen kostenlicenties misschien. Er zijn verborgen kosten in FOSS. Als je een probleem moet oplossen, moet je het zelf oplossen. Er is geen ondersteuning door leveranciers. Dat is prima als je configuraties van koekjessnijders uitvoert, maar niet iedereen. Wanneer u OS en meerdere services en toepassingspakketten moet integreren en compatibiliteitsproblemen ondervindt, moet u een expert worden en het probleem oplossen of een expert inhuren. Dit zijn geen inherente slechte opties, maar ze bevatten een prijs die onzichtbaar is wanneer we zeggen: "Vrije Software". - Xalorous
@Xalorous Ik kan het niet met u eens zijn over de naamgeving; de gemeenschap is vrij duidelijk dat het "vrij als in spraak, niet zoals in bier"Je hebt gelijk dat er geen leveranciersondersteuning is, maar als je ooit verkoperondersteuning hebt geciteerd voor iets anders dan een heel eenvoudige vraag, ben je misschien depressief in hoe slecht het ondersteuningsaanbod" betaald "kan zijn. - MadHatter


Een van mijn taken was (Yay! Heb het eindelijk doorgegeven aan iemand anders!) Over licenties. Om de zoveel tijd zou ik in licentie moeten duiken en uitzoeken hoe het werkte voor een of andere leverancier.

Bij Microsoft ging het om de twee jaar: ik sprak met onze reseller (s), las wat ik kon vinden, stelde vragen op seminars en webcasts, en bedacht wat de optimale strategie was en dat zouden we zo lang volgen mogelijk, totdat de situatie veranderde. Voor de meeste andere leveranciers was dit vergelijkbaar, behalve dat de inzet lager was - de licentiekosten waren veel lager, dus als we extra's kregen of een suboptimale upgrade-strategie, was het niet zo'n groot probleem.

Het punt is dat ik, om je vragen voor mijn omgeving te beantwoorden, elk jaar minstens een paar weken inspanning moest doen - en dat is voor een netwerk waar ik heel goed mee bekend was. Er is geen manier om die inspanning af te korten door hier te vragen.


46
2017-12-22 21:50+1 voor die laatste alinea. - Chris S


Vraag uw plaatselijke wederverkoper - dat zullen ze zijn veel beter geïnformeerd dan de Server Fault-community.

Uw wederverkoper weet alles over de complexiteit van de licenties en heeft gewoonlijk contacten binnen de juiste organisatie om een ​​definitief antwoord te krijgen. Ze zullen ook op de hoogte zijn van speciale aanbiedingen, beperkingen of andere licentiegerechtmatigheden die in uw land of regio bestaan.

Softwarelicenties zijn een zeer complex en leveranciersspecifiek onderwerp en als zodanig beantwoorden we over het algemeen geen vragen over licenties omdat ze geen wettelijke status hebben.

Als u ooit een audit doorneemt met een software-uitgever, zal een e-mail van hen (of uw wederverkoper) veel geloofwaardiger zijn in het geval van discrepanties dan een post op een community-gebaseerde Q & A-site zal zijn.


21
2017-12-22 18:08RedHat verwijst u graag naar uw regionale wederverkoper. Ze zullen de opties bespreken en zijn meestal ervaren genoeg om u de goedkoopste manier te laten zien, en de beste manier om te gaan. - Xalorous


Voor Microsoft-licenties, deze is een nuttige bron om een ​​idee te krijgen van hoe hun schema's werken in grote details, wat enige hulp zal zijn om te begrijpen wat er aan de hand is wanneer je contact opneemt met een lokale Microsoft-specialist en ze beginnen allerlei soorten vragen te stellen in plaats van je een simpele vraag te stellen prijs.

Wat betreft de redenering achter afsluitende vragen als een duplicaat van deze, weet ik toevallig dat zelfs binnen een smal gebied (productlicenties voor onderwijs) zowel Microsoft als sommige andere grote spelers enigszins verschillende licentievoorwaarden hebben, afhankelijk van welk deel van de wereld u ben binnen, wat type van onderwijsinstelling bent u en welke van de aangeboden regelingen u hebt gekozen om toe te treden.

Met andere woorden, ik kan praten met 2 andere mensen die werken voor onderwijsinstellingen in dezelfde stad als ik en we kunnen allemaal verschillende deals hebben over hoe onze licenties werken.

Vervelend en te ingewikkeld zeker. En iets dat het onmogelijk maakt om een ​​nuttig antwoord te geven op een vraag over softwarelicenties.


14
2017-12-22 23:13