Vraag Hoe kan ik een 8-bits SCSI-schijfeenheid op een moderne computer plaatsen?


Ik heb een aantal interne 8-bit SCSI-1-schijven die ik wil archiveren voor historische doeleinden. Dit zijn alle oude NeXT-kubussen en NeXTStations (monochroom en kleur) die door id Software werden gebruikt om DOOM en Quake te maken. Ik zou graag de machines willen doneren ergens waar ze iets goeds kunnen doen, maar John Carmack had me beloofd meer dan een decennium geleden dat ik de schijven zou wissen als ik ze ooit zou doorgeven, en ik zou het erg vervelend vinden om onschatbare gegevens te verliezen dat is op hen.

In theorie realiseer ik me dat SCSI achterwaarts compatibel is en daarom kan ik het misschien gewoon in een geschikte kabel & moderne SCSI-kaart plaatsen ...

Maar ik vermoed dat het niet zo eenvoudig is, en verder is het niet duidelijk welk type kabel of adapter ik nodig zou hebben en waar ik er een zou kunnen aanschaffen.

Als ik de gegevens met succes heb geëxtraheerd, pings ik John en kijk of het misschien goed is om de schijfimages openbaar te maken. Het zijn zijn gegevens, dus het is zijn oproep. id heeft een groot deel van hun code geopend, dus misschien is hier niets bruikbaars, maar de nerd in mij zou het haten om het te verliezen als dat wel zo is. :)


50
2018-01-17 19:36


oorsprong


John Romero zei dat het goed was om de schijven gewoon in de vuilnisbak te gooien. Natuurlijk was dat vóór het hele "Daikatana" ding. - joeqwerty
Er is geen probleem met het verbinden van 8-bits brede SCSI-schijven met een brede (16-bits) hostadapter. En als u grote SCSI-schijven hebt met alleen 6-byte-opdrachten (in feite SASI), ben ik erg geïnteresseerd in het helpen bij het opnieuw tot leven wekken van een oude computer. ( Zien tnodiana.com/node/12 . Die mini verhuisde naar de TU / e en van daaruit naar de computerclub. We hebben het nog steeds, maar geen schijf en geen netwerkkaart) - Hennes
Een kaart met 50-pins (8-bits) connector kan worden gevonden voor zo laag 12 pond s op eBay. Zorg er wel voor dat je een computer hebt met een bijpassende interface (bijvoorbeeld PCI) en dat je er voor het gebruiksgemak een hebt met een interface met 40 pinnen. Wat betreft beëindiging: SCSI-aansluiting wordt aan beide uiteinden van de bus uitgevoerd, kabels worden getrokken tot + TERMPWR met een weerstand van 220 ohm en op de grond met een weerstand van 330 ohm. Die oude schijven hebben waarschijnlijk nog steeds sets verwijderbare weerstanden op zich. - Hennes
Nextstep gebruikte zijn eigen kleine variatie van goede oude UFS dus een Linux-machine zou in staat moeten zijn om het te lezen. Linux-mount heeft zelfs een ufstype = nextstep-optie. - user143690
Zelfs buiten het kader van uw vraag, kunt u overwegen contact op te nemen met Jason Scott (niet ik) bij textfiles.comof @textfiles. Hij werkt voor het internetarchief en hij is vooral geïnteresseerd in digitale bewaring. - jscott


antwoorden:


Oude NeXT-hardware. SWOON!

Een SCSI2 verkrijgen -> De SCSI 1-adapter moet triviaal zijn. Er waren zowel interne als externe variëteiten. Google is je vriend. Om de een of andere reden dacht ik dat de "nieuwere" platen SCSI2 zouden moeten zijn, maar dat is lang geleden.

U moet de SCSI-keten nog steeds beëindigen. Blijf op adres 0-7.

Verder gewoon Googelen voor "scsi-2 pci-kaart"komt met hits.Een Adaptec-kaart zou bijvoorbeeld nog steeds goed werkende SCSI-ondersteuning op Linux moeten hebben, het lijkt erop dat je voor ~ $ 20 kunt hebben.

Hier is het ding. Hoe kun je het bestandssysteem in godsnaam lezen, MAAR NeXTSTEP? Ik veronderstel dat je misschien een oude NeXTSTEP / OpenStep Intel-cd en ftp / scp / rsync kunt booten over de bestanden die je wilt opslaan nadat je de schijf hebt aangekoppeld. De truc is waarschijnlijk het vinden van een Adaptec-kaart die OpenStep ondersteunt.

Succes!


11
2018-01-17 19:55Gewoon een kat of dd de hele schijf naar een bestand en later zorgen maken over het formaat? (Waarschijnlijk met behulp van loopback-montage later). - Hennes
Kan worden gemount in Linux zoals hierboven al genoemd user143690. - Tonny
ik van mening zijn de platen hebben een interne SCSI-1, externe SCSI-2. Maar het is lang geleden dat ik kwijlde over die spec sheets (en de engineering voorbeelden op NeXT HQ!) - Don MacAskill
Ik was van plan om dd te gebruiken om een ​​exacte kopie te maken en de rest later uit te zoeken. IIRC (het is al een tijdje geleden), NeXT gebruikte een UFS-bestandssysteem dat vergelijkbaar is met andere BSD-varianten. Ik vermoed dat Linux het gewoon natively kan aankoppelen, zoals het andere UFS-varianten kan zijn, dus ik zou dan in staat zijn om (met toestemming van John) de schijfafbeeldingen door te geven en iedereen zou ze op een Linux-box kunnen aankoppelen. - Don MacAskill
De Adaptec 2904 heeft een paar jaar geleden voor mij in Linux gewerkt ... - Janus Troelsen


Ik heb een NeXTStation-plaat en probeer uit te zoeken waarom deze niet opstart. Ik heb de schijf uit de NeXTStation verwijderd en op de oude pc (IBM Z Pro) met een ingebouwde UltraWide SCSI-controller geïnstalleerd. Ik vond een adapter die converteert van de 80-pins UW-connector naar de oude stijl 50-pins connector die wordt gebruikt door SCSI-1-schijven. Andere voor de hand liggende keuzes kunnen zijn het opgraven van een SCSI-1-controller. Als het een NeXTStation-plaat is, is de schijf waarschijnlijk al afgesloten met weerstanden in SIL-stijl, dus u hebt geen enkele op de SCSI-kabel nodig.

Ik heb het systeem opgestart en de drive is gedetecteerd als / dev / sdc. Voordat ik iets anders deed, nam ik een volledige back-up van de gehele schijf als volgt:

dd if=/dev/sdc of=backup.img bs=$[1024*1024*32]

Het is een Seagate ST1280-schijf, dus het resulterende bestand was ongeveer 238 MB. Hierna heb ik de ufs-module handmatig aan de kernel toegevoegd, hoewel dit misschien niet nodig is:

modprobe ufs

Ik gebruik Fedora 21, dus de ufs-module was onderdeel van het kernel-modules-extra pakket. Hierna kan de schijf worden gemonteerd met deze opdracht:

mount /dev/sdc /mnt/nextstep -t ufs -o ufstype=nextstep

De UFS-module geïnstalleerd van kernel-modules-extra ondersteunt alleen alleen-lezen, zoals lijkt met dmesg:

ufs: ufs was compiled with read-only support, can't be mounted as read-write

Als je het moet lezen en schrijven, moet je waarschijnlijk de kernel en / of module hercompileren.


1
2018-04-20 20:35

Starten de machines op? Het is vrij eenvoudig om ze op te zetten in een modern netwerk en te tar / de gegevens over te dragen via NFS ... hier is een foto van mij met mijn NAS / RAID gemonteerd: http://hzsystems.com/scrap/nextnfsmount.jpg


0
2018-01-19 22:44

U zou ze inderdaad moeten kunnen aansluiten op elke SCSI-1- of SCSI-2-apparaatketen en ze vervolgens van daaruit kunnen wissen. Als de machines echter opstarten, dan zou ik een gedeelde map over NFS moeten exporteren vanaf een computer met voldoende ruimte om de inhoud van de schijven vast te houden en vervolgens de volledige inhoud van de schijven naar de gedeelde map tareren en vervolgens voer dd uit om ze te wissen.

Misschien wil je gnu tar eerst installeren, ervan uitgaande dat Carmack je met gcc op de box heeft gelaten, omdat de versie van tar die is geïnstalleerd met NeXTStep moeite heeft met padnamen die langer zijn dan 255 of 1024 tekens - ik ben vergeten welke.

Ik wed dat ze booten. Mijn eigen kubus doet dat nog steeds.


0
2018-01-19 23:22

Deze kunnen worden gelezen op een Linux-pc met een SCSI-adapter. Ik zou bereid zijn om het te doen als je dichtbij bent.

De beste bron voor deze zaken is de ClassicCmp-mailinglijst (http://www.classiccmp.org/) - een zeer actieve gemeenschap van zeer deskundige en technische mensen. Plaats op de lijst; Ik weet zeker dat iemand dichtbij genoeg zal zijn om te helpen.


0
2018-01-20 02:55

De eenvoudigste oplossing is om de schijven van de originele NeXT-apparatuur te lezen. Ik heb drie NeXTStations-kleuren en ik zou verwachten dat twee van hen volledig operationeel zijn, hoewel ik dat al jaren niet heb gecontroleerd. Laat me alsjeblieft weten hoe ik je kan helpen - ik ben in AZ en CA.


0
2018-01-20 04:10

Zoals hierboven vermeld, is het het eenvoudigst om ze te dumpen met behulp van een bestaande NeXT-box. Ik heb een externe schijf waarop ik schijven inplug, en dump de afbeelding met dd, cpio en tar, FTP vervolgens de afbeeldingen naar mijn archiefdoos. Ik doe hetzelfde voor MO / OD-afbeeldingen (ik heb werkstations). Als u een dubbele kabel met 50 pennen heeft, kunt u zonder externe schijf werken.

Als alternatief kun je, als je een oudere pci-adaptec 50-pins kaart kunt vinden en in een Linux-box kunt pluggen, de afbeelding in Linux ddden en de schijf later monteren met een lus terug op Linux. In sommige opzichten is dit beter omdat dd op de NeXT niet de hele schijf dumpt.

Als u problemen ondervindt, ben ik bereid om u te helpen of zelfs de schijven te dumpen. Ik heb dat gedaan voor een hoop mensen / bedrijven.


0
2018-01-20 04:22