Vraag Hoe wordt brand verspreid in serverruimtes en datacenters?


Zo nu en dan las ik dat er in een datacenter een ernstige brand is opgetreden, dat veel apparatuur is beschadigd en dat klanten offline zijn gegaan. Nu vraag ik me af wat er is om vuur te ondersteunen en verspreiden?

Ik bedoel dat muren in een serverruimte meestal weinig of geen afwerking hebben. Rekken zijn gemaakt van metaal. Bijna alle units hebben metalen koffers. Kabels hebben (of moeten tenminste) isolatie van materialen die geen vuur verspreiden.

Wat verspreidt vuur in een serverruimte of een datacenter?


53
2017-07-06 08:44


oorsprong


Interessante vraag! - pauska
Je moet je ervan bewust zijn dat als je het in de media leest 'ernstig' is niet als een huis dat afbranden en het is de stroom afgesneden en brandvertragende systemen die het hele datacenter gedurende langere perioden uitschakelt, evenals rook doen de meeste schade aan de apparatuur. - Zypher


antwoorden:


Hier is een beetje informatie die over het algemeen niet wordt gepubliceerd en soms zelfs wordt geweigerd - de isolatie die wordt gebruikt in de meeste elektronische componenten zal behoorlijk branden en verbranden zodra een geschikte temperatuur is bereikt. Dit omvat de printplaten van het materiaal, evenals de lak die wordt gebruikt om de meeste componenten te coaten. Sommige soorten isolatie, eenmaal aangestoken, zullen het probleem vergroten door gassen te produceren die zelf enigszins ontvlambaar zijn. Natuurlijk produceren ze ook schadelijke gassen die iedereen die ongelukkig genoeg is uit kunnen schakelen of doden om er te veel in in te ademen.

De isolatie op normale (niet-brandwerende) kabels brandt buitengewoon goed. Erger nog, voorafgaand aan, evenals na, ontsteking stroomt het plastic zeer vrij, wat enorm helpt bij de verspreiding van het vuur. Tijdens een brand zullen sommige componenten, zoals condensatoren, exploderen, wat verder helpt om het vuur te verspreiden door al brandende stukjes rond te gooien.

Zodra de temperatuur hoog is, gaan we ons bezighouden met dingen als verf en andere decoratieve coatings die moeilijk te belichten zijn, maar goed branden als ze eenmaal branden. Zelfs poedercoating zal branden. In plaats van bescherming toe te voegen aan een reeds ontstoken vuur, zal de metalen behuizing bijdragen aan het vuur door extra brandstof te leveren (de verf of andere coating) en het vuur helpen vasthouden door warmte vast te houden en terug te voeren naar het vuur.


38
2017-07-06 11:05Zorg dat de temperatuur hoog genoeg is en je kunt het magnesium uit de legering verbranden waarmee ze de harde schijf uithalen. Aluminium en trouwens ook de meeste andere metalen. Pratende epische hoge temperaturen om dit te laten gebeuren ... - Tom O'Connor
Je schat aan kennis laat me nooit verbazen - Mark Henderson♦
@ Farseeker Als dat op mij was gericht, is dat iets dat me veel wordt verteld. - Tom O'Connor
@Tom, Hmm, het was gericht aan John, maar hey, geen kwaad in delen;) - Mark Henderson♦


Wat je moet onthouden met betrekking tot branden, is de vuurdriehoek.

fire triangle

Alle drie de poten van de driehoek zijn nodig om een ​​brand te ondersteunen. Neem één (of meer) van de benen weg en vuur bestaat niet. Er zijn een aantal denkrichtingen die zeggen dat een nauwkeuriger beeld voor vuur de vuurtetraëder is.

fire tetrahedron

In principe voegt dit "kettingreactie" toe aan de onderkant van de driehoek die staat voor de vuurproces. Halon verwijdert bijvoorbeeld de "kettingreactie" -zijde door te combineren met actieve waterstofmoleculen.

Wanneer u nu aan uw serverruimte denkt, kunt u gemakkelijker zien hoe alle zijden van deze driehoek kunnen en zullen bestaan.

  • AIR: Zuurstof is direct beschikbaar - tenzij je net als ik bent en een scheet laat zien O2 te vervangen door methaan.
  • HEAT: Nogmaals, veel dingen in een serverruimte geven warmte af ... waarom denk je dat servers zo luid zijn?
  • BRANDSTOF: Dit is misschien wel het meest verwarrende deel van je vraag en verdient het grootste deel van mijn antwoord hieronder.

Wanneer de meesten van ons denken aan "brandstof", denken we aan benzine of papier, niet aan dingen die normaal in voldoende grote hoeveelheden in een serverruimte worden gevonden. Als papier en benzine is in voldoende hoeveelheden in je serverruimte gevonden, dan heb je misschien grotere problemen, maar ik dwaal af.

Brandstof kan vele verschillende vormen aannemen. Het zou kunnen helpen om de classificaties van branden te zien:

  • Klasse A: normale brandbare stoffen zoals hout, papier, enz.
  • Klasse B: ontvlambare vloeistoffen of gassen zoals aardgas, propaan, enz.
  • Klasse C: Elektrische branden (of elektrisch aangedreven apparatuur).
  • Klasse D: brandbare metalen zoals magnesium, aluminium, natrium, lithium, enz.

De meeste van deze classificaties zijn te vinden op brandblussers, dus het is duidelijk welke soorten branden je kunt blussen met wat voor soort blustoestellen. Een ding dat je niet zou willen doen is de verkeerde brandblusser gebruiken op het verkeerde vuur ... er gebeuren verschrikkelijke dingen.

Geloof het of niet, serverruimtes bevatten veel dingen die brandstof zijn. Zoals vermeld in andere threads, printplaten, bedrading, plastic, aluminium, magnesium, olie (in uw schuifrails), vernissen (op uw houten meubels), hout, schuim, lithium (in batterijen), enz. .

De meeste dingen, gegeven voldoende O2 en warmte zullen branden. Zodra een brand is begonnen, beginnen vervelende dingen te gebeuren. Brandend materiaal verspreidt allerlei vervelende gassen (meer brandstof), die op hun beurt heter en op verschillende locaties worden verbrand, omdat uw airconditioners hun werk doen door de lucht in uw serverruimte te laten bewegen. Koppel dit aan het feit dat serverruimtes zijn ontworpen rond luchtstroom (met verhoogde vloeren, bedradingsruns, enz.) En het wordt gemakkelijker om te zien hoe snel dingen uit vorm kunnen raken.

Zodra sommige metalen in brand vliegen, kunnen ze buitengewoon moeilijk te blussen zijn. Traditionele brandbestrijdingsmaterialen (die normaal in serverruimtes worden aangetroffen) zullen geen metaalbranden veroorzaken. In feite zal toevoeging van water (een zeer traditionele brandbestrijdingsstof) naar alle waarschijnlijkheid het vuur zo verergeren dat het lijkt te exploderen op de toepassing van water.


16
2017-12-31 17:55Upvote voor foto's! - thinice
Upstream voor zuurstof-methaan verplaatsingstechniek. - ulidtko


Kabels hebben (of moeten tenminste) isolatie van materialen die geen vuur verspreiden.

Dit is fout. De meeste kabelisolatie is PVC, dat ontvlambaar is.


6
2017-07-06 08:55Het kan gemaakt zijn van PVC, maar sommige hebben vertragers om de vuurspreiding te voorkomen. - Pipe
@Pipe, tenzij het de "plenum" -naam heeft, is de kabel bijna altijd gewoon PVC, dat erg heet is als het eenmaal heet is. - Chris S


Een ding om te onthouden is dat wat brandt niet alleen de materialen zijn, maar ook de gassen die ze afgeven. Een demonstratie van dit effect is om een ​​kaars aan te steken en uit te blazen. Je kunt de kaars vaak opnieuw ontsteken door een lucifer (uit de buurt van de pit) aan te raken aan de sliert rook.

Hier is een video op YouTube die kaarslichtrook laat zien.


6
2017-07-06 09:51

Wat verspreidt vuur in een serverruimte of een datacenter?

De luchtbehandelingsinstallatie, meestal. Lucht op een vuur blazen is het onwaarschijnlijk dat het eruit komt (Nou, misschien als het hard genoeg waaide)

Gecombineerd met de hoeveelheid plastic bekabeling, dassen, coatings op spullen, plastic pluggen en stopcontacten. Veel dingen om te verbranden.


4
2017-07-06 08:57

Ik denk dat je de luchtstroom zelfs zou kunnen testen door een soort rookmachine te gebruiken, om de richtingen van lucht in je datacenter te visualiseren.


2
2017-07-06 09:44Slecht idee, en niet genoeg punten over om dit te stemmen. Veel datacenters hebben VESDA (Very Early Smoke Detection Apparatus) - als u rook in het datacenter vrijzet, kunt u de alarmen afgaan ... in het beste geval krijgt u een rekening van de brandweer voor een vals alarm - in het slechtste geval kan een halonen dump ervaren! - Mitch Miller
Ja je hebt gelijk. Maar als we ons eigen datacenter bouwen, zou een dergelijke test nuttig kunnen zijn, voordat we een alarmmelding geven. - Illarion Kovalchuk


Als u op zoek bent naar informatie over branduitbreiding voor uw datacenter, moet u met een technische groep praten. Het liefst dezelfde groep die het branddetectie- en onderdrukkingssysteem ontwerpt. Dit zijn een paar computermodellen van hoog niveau en nemen honderden vaiables in. Met andere woorden, probeer het hier niet te raden. Zoals anderen al hebben gezegd, kan bijna alles verbranden als het warm genoeg wordt. UPS-eenheden kunnen in het ergste geval een plasmabrand worden als de batterijen bijna leeg zijn. Dit is de reden waarom grotere DC-omgevingen zich in een aparte bunker bevinden. Vuur is een levend beest en kan binnen enkele seconden enorme hoeveelheden schade aanrichten. Dat is de reden waarom er technische groepen zijn die niets anders doen dan fire engineering.


2
2017-12-31 19:12En waarom in onze kleinere DC is het in een nis met een muur ertussen en de dure set. - sysadmin1138♦


de plastic coating rond ethernetkabels, stroomsnoer enz. zullen allemaal echt heet branden als het eenmaal begint. Als je ooit een piepschuimbeker in een kleine vlam hebt gegooid, smelt het en wordt het een grote vlam met veel zwarte rook.


-2
2017-12-28 07:42