Vraag Wat is het verschil tussen SAN, NAS en DAS?


Wat is het verschil tussen SAN, NAS en DAS?


61
2017-11-05 13:35


oorsprong
antwoorden:


Eerst is het het beste om het verschil tussen een blokapparaat en een bestandssysteem te definiëren. Dit is gemakkelijker te begrijpen als u bekend bent met UNIX omdat het een objectief onderscheid tussen de twee dingen maakt. Hetzelfde geldt voor Windows.

 • EEN blok apparaat is een handvat voor de onbewerkte schijf.
  • Zoals /dev/sda voor een schijf of /dev/sda1 voor een partitie op die schijf.
 • EEN bestandssysteem is gelaagd bovenop het blokapparaat om gegevens op te slaan. Je kunt dit dan aankoppelen.
  • Zoals mount /dev/sda1 /mnt/somepath.

Met die termen in gedachten is het dan gemakkelijker om het onderscheid tussen de volgende te zien.

 • DAS is een blokapparaat van een schijf dat fysiek [direct] is gekoppeld aan de hostcomputer.
  • U moet een bestandssysteem erop plaatsen voordat het kan worden gebruikt.
  • Technologieën hiervoor zijn IDE, SCSI, SATA, etc.
 • SAN is een blokapparaat dat via het netwerk wordt geleverd.
  • Net als DAS moet je nog steeds een bestandssysteem erop plaatsen voordat het kan worden gebruikt.
  • Technologieën hiervoor zijn FibreChannel, iSCSI, FoE, etc.
 • NAS is een bestandssysteem dat wordt geleverd via het netwerk.
  • Het is klaar om te monteren en te gebruiken.
  • Technologieën hiervoor zijn NFS, CIFS, AFS, etc.

enter image description here


102
2017-11-05 14:19+1 - Goed gedaan. Mooie articulatie van het onderscheid tussen SAN en NAS. - Evan Anderson
Ik ben het niet eens over de definitie van de NAS. Wat Dan Carley beschrijft, is eigenlijk een netwerkbestandssysteem. Een NAS is een apparaat dat een netwerkbestandssysteem levert. Het karakter van het apparaat is essentieel. Een home-build linux box met een NFS-server is GEEN NAS. - dmeister
Ik ben het niet eens met uw definitie van geen NAS. Als je een linux-server bouwt en deze gebruikt voor opslag met behulp van een bestaand bestandssysteem en dat deelt met een vastgesteld netwerkprotocol zoals CIFS, AFP enz. Zoals beschreven in het antwoord, dan is het in feite Network Attached Storage. Ik denk dat je verward bent over het acroniem NAS, ervan uitgaande dat de 'A' Appliance betekent. Het is waar dat een groot aantal NAS-apparaten apparaten zijn, maar alleen omdat sommige NAS-apparaten zijn, sluit niet uit dat alle NAS-apparaten zijn. - Dan
@Dan Dus er is geen verschil meer tussen een bestandsserver en een NAS? - Richard Gadsden
@Dan, je hebt iscsi weergegeven als zowel een SAN als een DAS. Maar iSCSI past niet in de DAS-definitie. NAS = network attached storage, gebruik die definitie en uw losse definities, SAN is en NAS zijn equivalent. Ik vind dat je de ambiguïteit moet herwerken. NAS is van oudsher altijd gebruikt om te verwijzen naar een speciaal apparaat dat bestandssystemen deelt met behulp van NFS, CIFS etc. DAS = Direct aangesloten via SATA of USB enz. SAN is over het algemeen high-end fibrechannel of kan ook iscsi zijn. Veel NAS-apparaten ondersteunen nu iSCSI. Begrepen? - Matt


Ik zou graag het antwoord op deze vraag willen verbeteren, omdat het mij vele malen werd gevraagd.

Als je de verschillen tussen vraagt DAS- NAS -SAN u bevindt zich in de context van gegevensopslag; op dit gebied bestaan ​​veel technologieën die een primair gemeenschappelijk doel gemeen hebben: de persistentie en beschikbaarheid van uw gegevens.

Blokkeer apparaten en bestandssystemen

De meeste opslagapparaten delen dezelfde fysieke en logische structuur, om de gewenste gegevens te kunnen vinden, hebt u een manier nodig om te identificeren waar uw gegevens zich bevinden, dus dit is de reden waarom harde schijven sectoren (of gewoon "blokken"), in veel gevallen weerspiegelt dit de lay-out van de gegevens die in het fysieke medium zijn geschreven. Maar toegang tot uw gegevens door het sectornummer aan te spreken terwijl het niet erg complex is, het is een foutgevoelige methode en u moet uzelf bijhouden van de gegevens die u schrijft en de sectoren die u hebt geschreven. Dus dit is waar a bestandssysteem te hulp komt, een eenvoudig bestandssysteem helpt u door de gebruikte blokken te adresseren en u een gemeenschappelijke interface te bieden om uw gegevens op te halen, het meest gebruikte paradigma is de map bestand structuur (dit is waarom het a wordt genoemd het dossier-systeem).

Dus in wezen geeft een bestandssysteem je een heel eenvoudige interface naar je gegevens toe, en zorgt voor de huishouding en onthoudt in welke blokken / sectoren het je spullen plaatst, normaal in een bestandssysteem dat je niet naar bloknummers zult verwijzen om je gegevens, maar aan bestandsnamen. Dit verklaart het verschil tussen een blok apparaat en een bestandssysteem, een bestandssysteem moet zich op een blokapparaat bevinden.

DAS

De eenvoudigste opslag is een harde schijf die op uw computer / server is aangesloten. Vaste schijven moeten op de een of andere manier communiceren en ze moeten een goed gedefinieerde fysieke interface en protocol gebruiken zodat uw computer ze kan begrijpen, de meest gebruikelijke interface en het protocol dat tegenwoordig voor pc wordt gebruikt, is de S-ATA of seriële ATA of seriële geavanceerde Technology Attachment. Dus een harde schijf die fysiek is verbonden via dezelfde interface naar uw pc, wordt geïdentificeerd als een Directe opslag of DAS in het kort. Om het duidelijk te maken, ANY  blok apparaat dat rechtstreeks op uw systeem is aangesloten, maakt een DAS, zelfs een USB-stick is een DAS (maar in dit geval is de interface USB). En tenzij je via bloknummers toegang hebt tot je schijf, heb je daar bovenop een bestandssysteem nodig om het goed te gebruiken.

NAS

Maar wat als u toegang tot uw bestandssysteem kunt geven aan andere computers (voor het overbrengen van bestanden)? In de loop der jaren zijn er veel protocollen gemaakt om gemakkelijk bestanden te delen in een netwerk met andere computers, als voorbeeld noem ik alleen de belangrijkste per besturingssysteem: UNIX en de likes - NFS, DOS / Windows - CIFS / aka.SMB, Apple - AFP. Wat ze doen is bestanden delen via een netwerk, natuurlijk impliceert een bestandssysteemstructuur en een bestandssysteem impliceert een blokapparaat, maar omdat het via een netwerk wordt gedaan, wordt het als NAS genoemd - Network Attached Storage. Al deze interfaces verbieden expliciet het opzoeken op afstand van blokadressen (om veiligheidsredenen eerst) en normaal gesproken worden dergelijke interfaces zelfs niet geïmplementeerd. Netwerkbestandssystemen kunnen als veilig genoeg worden beschouwd om op een gelijktijdige manier te worden gebruikt, de protocolimplementatie zorgt voor problemen als gevolg van gelijktijdige toegang tot dezelfde bron (bestand), normaal door het bestand te vergrendelen aan één gebruiker / aanvrager. Hoewel elke computer bestanden via een netwerk kan delen en NAS kan worden genoemd, normaal gesproken via NAS, identificeert u alleen apparaten die voornamelijk bedoeld zijn om bestanden via het netwerk te delen. Normaal werkt NAS op IP / TCP Ethernet-netwerken en de meeste kunnen eenvoudig toegang bieden tot uw gegevens via internet.

SAN

Laten we zeggen dat ik graag mijn gegevens lees op bloknummers, omdat ik mijn eigen software heb geschreven, maar ik heb veel schijfstations nodig, meer dan een enkele computer kan hosten. De oplossing zou zijn om de schijven van andere computers te delen, maar zoals gezegd biedt mijn NAS geen manier om bloknummers op afstand op te zoeken. Dus ik zal een ander protocol moeten gebruiken om mijn schijfstations te delen, een die geen bestandssysteem nodig heeft om te werken. De volgende interfaces / protocollen / netwerken bestaan ​​vandaag om schijven via een netwerk te delen:

 • SCSI - De vader van alles;) Hoewel SCSI een protocol op een laag niveau is gebruikt ingekapseld in secundaire of transportprotocollen om te verzenden opdrachten naar controllers of schijven
 • SAS - Serial Attacched SCSI Hiermee kunt u volledige SAN's maken als SAS ondersteunt routing en adressering
 • FC - Fibre Channel
 • iSCSI - Internet SCSI Of gewoon SCSI via Ethernet (in IP-netwerken)
 • ATAoE en vergelijkbaar - ATA via Ethernet

Vrijwel elk protocol op laag niveau kan worden ingekapseld in netwerkpakketten en op afstand worden verzonden om toegang tot de harde schijf mogelijk te maken wanneer deze lokaal is aangesloten. Vervolgens kunt u uw gegevens lezen op bloknummers of eenvoudig een bestandssysteem maken op het nieuwe blokapparaat.

Merk op! Ik kan opzettelijk of onopzettelijk veel onderwerpen uit dit antwoord verwijderen, verkeerd gespelde woorden en ten onrechte zinnen schrijven, je bent welkom om het te bewerken en het beter te maken!

Referenties voor verder lezen: DAS op wikipedia SAN op wikipedia NAS op wikipedia


14
2018-04-23 06:20Dit was het perfecte antwoord voor mij! - Kakar
perfect!!!!!!!! - ANewGuyInTown


Hoewel de beschrijvingen van itmanagement.com goed zijn, denk ik dat ze iets specifieker kunnen zijn.

Met NAS, verwijst u meestal naar iets waarbij u een gedeelde opslagruimte boven een netwerk koppelt met behulp van protocollen zoals CIFS of NFS. Het systeem waarop deze zijn gemount, ziet ze niet als lokale opslag, het ziet ze als netwerkopslag. Dit is belangrijk omdat veel programma's het gebruik van netwerkopslag voor verschillende dingen niet toestaan.

Met SAN wordt de opslagruimte gemount via iSCSI of Fibre Channel. Je gebruikt nog steeds een netwerk om de ruimte te mounten, maar de protocollen laten het systeem de montage doen om de ruimte te zien als lokale opslag, waardoor meer programma's het op de juiste manier kunnen gebruiken.

DAS is gewoon opslag die rechtstreeks is aangesloten (dus niet via een netwerk) op een systeem. Interne harde schijven, USB-drives, enz.


9
2017-11-05 13:53

NAS staat voor Network Attached   Storage. Het verschilt van traditioneel,   direct bevestigde opslag daarin, in   NAS, het besturingssysteem en andere   software op het NAS-product zijn   uitsluitend gewijd aan gegevensopslag.

SAN staat voor Storage Area Network. EEN   SAN is een netwerk dat is ontworpen om te koppelen   opslag hardware en software om   servers. SAN's komen over het algemeen in tweeën   vormen: als een netwerk in de eerste plaats   gewijd aan het overbrengen van gegevens tussen   computersystemen en opslagsystemen,   of als een compleet systeem dat omvat   alle opslagelementen en   computersystemen binnen hetzelfde   netwerk.

DAS staat voor Direct Attached   Storage. DAS wordt over het algemeen gebruikt om   een onderscheid maken tussen opslagsystemen   direct gekoppeld aan een server of   werkstation en NAS- en SAN-instellingen.

van http://www.itmanagement.com/faq/storage-faq/


8
2017-11-05 13:40

DAS: Directe opslag. opslagruimte

(meestal schijf of tape) is direct aangesloten door een kabel naar de computerprocessor. (De harde schijf binnen een pc of een tape drive aangesloten op een enkele server zijn eenvoudige typen DAS.) I / O-aanvragen (ook wel protocollen of opdrachten genoemd) toegang apparaten rechtstreeks.

SAN: Storage Area Network. opslagruimte bevindt zich op een speciaal netwerk. Zoals DAS, I / O vraagt ​​toegangsapparaten rechtstreeks aan. Vandaag, de meeste SAN's gebruiken Fibre Channel-media, het bieden van een any-to-any-verbinding voor processors en opslag op dat netwerk. Ethernet-media met behulp van een I / O-protocol de naam iSCSI komt naar voren

NAS: Netwerk gekoppeld Storage. Een NAS-apparaat ("Apparaat"), meestal een geïntegreerde processor plus schijfopslag, is gekoppeld aan een op TCP / IP gebaseerd netwerk (LAN of WAN), en toegankelijk via gespecialiseerd bestandstoegang / bestandsdeling protocols. Bestandsverzoeken ontvangen door een NAS worden door de interne processor vertaald naar apparaatverzoeken


1
2018-06-27 11:28