Vraag Hoe een kleine brand in een serverrack te blussen om schade aan omliggende apparatuur te minimaliseren?


Stel dat ik een rek heb met verschillende servers en andere dingen. Een van de servers wordt oververhit en begint te roken of krijgt vuur als er een monteur in de buurt is.

Als er iets soortgelijks gebeurt in een appartement en er is een brandblusser in de buurt, gebruik dan snel om het vuur heel snel te doven, maar in geval van serverrack kan een ongeschikt blussen leiden tot onnodige extra schade aan omliggende apparatuur.

Voor de duidelijkheid, ik heb het over een heel klein vuur dat je kunt proberen te blussen zonder hun leven te riskeren - zoals een nabijgelegen brandblusser pakken, ontladen en het vuur laten doven in zeg tien vijftien seconden.

Wat is de strategie om een ​​klein lokaal vuur in een serverrack te doven? Welk type brandblusser moet worden gebruikt? Hoe schade aan omliggende apparatuur te minimaliseren?


61
2017-10-25 09:04


oorsprong


1) Druk op de brandalarmknop in uw datacenter. 2) Uitvoeren. - Tom O'Connor
Dit moet echt worden gericht aan uw plaatselijke brandpreventiebureau. - Iain
@sharptooth ja, en? De hardware van een bedrijf is verzekerd en kan gemakkelijk worden vervangen. Je bent een stuk moeilijker te vervangen, omdat je belangrijke anderen / afhankelijken hiermee instemmen. - Tom O'Connor
Niet zo veel. Een halonbrandonderdrukkingactivering is geen leuke tijd en plastic kan verbranden met giftige gassen. Hoe dan ook, ik zou niet willen rondhangen. Het openen van de server en het bieden van meer lucht om te branden, zal niet veel helpen. Het hangt er dus van af, of het superkleine vuur is en je hebt een brandblusser in de buurt en kan de server eruit rukken en bespuiten met iets elektriciteitsveilig dan misschien, maar ik zou het voor niets riskeren, zelfs niet op afstand gevaarlijk. zelfs verbrande vingers zuigen als je de rekeningen steunt. - Sirex
Deze vraag klinkt mij niet hypothetisch. Als u daadwerkelijk een manier probeert te bedenken om een ​​reëel bekend brandgevaar in uw datacenter te behouden, moet u stoppen en echt denken of het het risico waard is. - RobW


antwoorden:


Gooi het vuur definitief uit zonder rekening te houden met de rest van de servers op hetzelfde rek. Elk goed ontworpen datacenter heeft back-upservers op een andere locatie waarop de applicaties kunnen terugvallen. Het is beter om een ​​rack servers te verliezen dan een leven te verliezen of het hele datacenter.


23
2017-10-25 17:36Afgesproken ... niet het blussen van het vuur betekent dat het de hele kamer beschadigt, dus als je maar één rek pijn doet, of de rekken ernaast, ben je nog steeds beter af. - Joe H.
Schakel de stroom naar het rack uit voordat u zich met een brandblusser bezighoudt, de warmtebron moet worden verwijderd voordat de brandblusser nuttig zal zijn bij het onderdrukken van de brand. En brandblussers van de A / B-klasse zijn even nuttig als het plaatsen van water op een magnesiumvuur. - Fiasco Labs
Dit is een beetje oud, maar het was een deel van de vraag die ik niet beantwoord zie: Bekrachtigde elektrische apparatuur branden moeten worden geblust met een klasse C brandblusser, maar het EERSTE ding dat je zou moeten doen is de stroom afsnijden (bij de breker / UPS. Probeer de voeding van een brandserver niet uit te schakelen: p) - Daniel B.


Dit is een vreemde vraag, maar ik ga het toch proberen te beantwoorden.

Alle elektrische vuren moeten zorgvuldig worden gedoofd. Vooral als ze nog steeds live zijn. Brandweerkorpsen zullen iedereen het gebruik van een aanbevelen CO2-blusser.

In een datacenteromgeving echter ID kaart (Maar ik raad u niet aan) doe een van de twee dingen.

  1. Druk op de EPO (Emergency Power Off) en de knop voor het brandalarm.
  2. Zoek een CO2- of Halon * -blusapparaat en probeer het vuur te doven
  3. Als dat niet werkt. Ga naar 1.
  4. Onvoorwaardelijke Jump: Run uit Fire Exit.

Ik zou me meer zorgen maken over de bescherming van de rest van de suite dan de kosten of schade veroorzaakt door het volgen van hun procedure voor branden in het gebouw. U opereert als een bedrijf, dus u hebt een verzekering, zowel voor uw hardware als voor openbare aansprakelijkheid. Het komt allemaal aan bod als je een fatsoenlijke verzekeraar hebt.

Het zou beter zijn om het brandalarm te raken en de professionals ermee te laten werken. Elektrische branden produceren slechte, bijtende rookwolken, vaak met vreselijke gifstoffen, en ik zou in hemelsnaam niet willen proberen het te blussen zonder ademhalingsapparatuur.

* Halon is een beetje vreemd. Het is een fantastisch efficiënt blusmiddel, maar heeft een vervelende bijwerking van het vernietigen van de ozonlaag. Ik heb alleen Halon-brandblussers in datacenters gezien, en zelfs dan is er veel papierwerk als je er een ontlaadt. Het werkt door de zuurstof uit te putten in het aangebrachte gebied en als gevolg daarvan zal het het vuur verstikken, en tegelijkertijd als je te lang blijft hangen. Nogmaals, dit soort leent zich voor het aanroepen van de brandweer. Of het activeren van het vuuronderdrukkingssysteem van het gebouw. Maak je geen zorgen over de kosten, dat is waar verzekering voor is.

Ook .. heeft dit net is er gebeurd? Ik kan dit niet weerstaan.

Leave building before tweeting

(Disclaimer: ik ben een ex-brand-cadet, dus ik heb een redelijk goede kennis van vuur en het is uitdovend.)


78
2017-10-25 09:13+1, volledig overeengekomen. Elektrische branden en branden in het algemeen zijn erg gevaarlijk. Hardware kan worden vervangen. Software kan opnieuw worden geïnstalleerd. Gegevens kunnen worden hersteld (u hebt back-ups, nietwaar?). Het leven kan niet nieuw leven worden ingeblazen. - Matthew Scharley
Ik ben een ontwikkelaar, daarom stelde ik voor dat je item 3 verandert in "daar werkt niet - run", item 4 in je "algoritme" zal iemands leven niet redden in geval van gevaar - ze zullen een lus maken tussen items 1 en 3. - sharptooth
Misschien wil je die pseudo-code testen op mogelijke fatale fouten ... - e100
Jullie realiseren je wel dat je geen computerprogramma's bent, toch? Je bent in staat om een ​​tijdje af te sluiten of een do-lus zonder specifieke instructies om dit te doen ... - Mark Henderson♦
@sharptooth goto beschouwd als schadelijk. En exit () is verschrikkelijk voor foutafhandeling. - fluffy


Sprekend vanuit de organisatorische ervaring tijdens mijn laatste werk, kan een klein vuur in een rek veranderen in een grote brand met een heel rek, en heel kort daarna ook het rek ernaast. Vuur verspreidt zich snel. Zodra de isolatiemantels van al deze stroom- en Ethernet-kabels betrokken zijn, reist deze. Het reist heel snel. Dan beginnen de vlammen de plafondtegels te kietelen en krijgen de dingen werkelijk slecht.

We weten dit uit ervaring, hoewel ik geen toegang meer heb tot de foto's omdat ik daar niet meer werk.

Wanneer je een vuur krijgt, een vuur, moet je het behandelen alsof je een groter vuur zou hebben. Aangezien vuurwerk op een server-rack snel en heet kan branden, moet u genoeg brandonderdrukking hebben om zoiets aan te pakken:

Wat is de beste brandonderdrukking voor een serverruimte? 

Onze ervaring met dit probleem had te maken met onvoldoende onderdrukking in het gebied waar de servers werden gehouden. Er kunnen sprinklers in de kamer zijn geweest, maar gezien de ouderdom van het gebouw was dat onwaarschijnlijk. Er waren CO2-blussers, maar het probleem raakte als er niemand in het gebouw was en daarom aanwezig was om ze te gebruiken. Tegen de tijd dat de brandweer op het terrein arriveerde, was het gebouw goed op weg om te worden gestript. Dwars zitten.

De serverruimte die betrokken was bij deze brand had misschien één punt van de items op dat 'beste vuuronderdrukking'-antwoord. Wees niet ons.


24
2017-10-25 12:04En PVC-rook van al die draadmantels is heel snel dodelijk voor de mens. En PVC smelt snel en verandert in een zeer efficiënt druppeltolksysteem dat de verspreiding bevordert. Dus, ruk het dichtstbijzijnde alarm aan en ren, of word een heroïsche statistiek ... - Fiasco Labs


Als u niet weet wat u moet doen bij een brand in een serverruimte, moet u zich niet in de serverruimte bevinden ...

Waarmee ik bedoel dat als je genoeg computers hebt en op een plek schakelt om het een "serverruimte" te noemen, je daar genoeg apparatuur hebt die een mogelijk brandgevaar kan zijn, en op dat moment moet iemand gaan zitten en denk na over procedures voor het omgaan met een brand in die kamer en alle medewerkers die in de kamer mogen komen, moeten dan in die procedure worden getraind.

Je zou moeten op z'n minst een CO2 / Halon / soortgelijke handblusser in die kamer hebben en training beschikbaar is voor alle mensen die het misschien moeten gebruiken.

Als de ruimte groot genoeg is en / of voldoende waardevolle apparatuur bevat, moet een geïntegreerd brandblussysteem worden overwogen. We hebben ze in onze beide serverruimtes, met FM-200 ons gas van keuze zijn als een redelijk nieuwe installatie, in plaats van Halon, waarvan ik denk dat je het niet hoort te gebruiken in nieuwe installaties tegenwoordig, althans niet in het VK.

In beide gevallen, terwijl ik geen gezondheid en veiligheid vervelen, en ik ook niet wil doen alsof ik er een ben, is dit een gebied waar de juiste stappen die moeten worden genomen in het geval van een brand in de serverruimte moeten worden gegeven aan iemand vóór ze mogen in de serverruimte werken, en de eerste stap in de lijst met procedures moet een waarschuwing bevatten over het risico van overlijden / letsel en instructies om te stoppen met brandbestrijdingspogingen en evacueren als er ieder mogelijke twijfels.


9
2017-10-26 08:37

We hebben een CO2-blusser in onze communicatieruimte. Ik denk dat ik dat zou gebruiken als ik in de kamer was toen het vuur begon en het merkte. Een paar ontladingen aan de voet van het vuur en dan uitstappen, zelfs als het leek uit te zijn, dan alarm slaan.

De enige keer dat we een vuurtje hadden in onze communicatieruimte, was het de AC-unit die het opstartte en gelukkig verspreidde het zich niet. Niemand bleef erbij om het aan te pakken - de rookdetectoren vingen het voordat iemand het deed en het gebouw werd geëvacueerd. Na de back-uptapes van de vorige nacht in een pelikaankist naast zijn bureau, klaar om te worden opgehaald door onze offsite opslagsuppler, heeft onze netwerkbeheerder deze met hem meegenomen.

De brandweer kwam en het was waardevol om hen te laten weten dat het vuur in de serverruimte was en gaf hen een toegangskaart. Ze hoefden geen bijl naar de deur te nemen of iets te vernietigen - ze gingen naar binnen met ademhalingsapparatuur, plaatsten het vuur en behandelden het. Dus een ding dat de moeite waard is, is om in de buurt te zijn om met de brandweer te praten wanneer ze aankomen, in plaats van samen met iedereen in de pub te verdwijnen ...

Het zou een grote ramp voor onze organisatie zijn geweest als de brandweer alles had binnengesprongen met water. Ja, we hebben een herstel op een andere locatie waarbij we denken dat we onze systemen binnen 48 uur kunnen herstellen. Maar we willen liever voorkomen dat we het moeten gebruiken.


6
2017-10-25 10:50"Ja, we hebben een herstel op een andere locatie waarbij we denken dat we onze systemen binnen 48 uur kunnen herstellen." - Je moet dit jaarlijks testen, in plaats van erop te vertrouwen dat het in een noodgeval zal werken wanneer je het nodig hebt. - mfinni
U hoeft de brandweer niet echt een toegangskaart te geven in geval van nood; uw fysieke beveiligingssystemen moeten tijdens de noodsituatie worden uitgeschakeld. - RoundTower
@mfinn - ja, we testen de site jaarlijks. Ik wil het echter nog steeds niet gebruiken. - dunxd
@RoundTower - in een ideale wereld die op zijn plaats zou zijn. Welkom in mijn echte wereld ... - dunxd


Halongas is al vele jaren op de meeste plaatsen verboden.

Het grootste probleem met de draagbare brandblusser is dat het onwaarschijnlijk is dat hij in de buurt van het vuur is, tenzij het zich in een zeer kleine serverruimte bevindt. Tegen de tijd dat je het gaat halen en dan teruggaat naar het vuur, zal het te laat zijn.

Ik volgde ook een inleidende cursus brandbestrijdingstraining ... een van de eerste dingen die ze ons leerden, is dat die draagbare brandblussers niet veel bevatten. Het is een vaak fatale fout om overmoedig te zijn in de grootte van het vuur dat je ermee kunt uitwerpen. Kortom, alles wat groter is dan een kleine prullenbak is buiten hun mogelijkheden. Ook als de blusser niet specifiek is geclassificeerd voor elektrische branden, gebruik deze dan niet, u kunt de zaken zelfs verergeren en uzelf mogelijk ook elektrocuteren.

Als elektronicatechnicus, met veel ervaring op het gebied van rookcomponenten, heb ik ontdekt dat het doden van energie de meest effectieve manier is om een ​​klein vuur te blussen. De meeste elektrische branden zijn zelfdovend zodra de stroom is verwijderd.

Dus het beste is om de kracht te doden en te vertrekken. Gezien hoe giftig de dampen kunnen zijn, blijf dan laag of houd je adem in terwijl je naar de deur sprint. Probeer niet heldhaftig te zijn, je kunt vrij slechte longschade krijgen in een zeer korte tijd. Als iemand anders in de kamer is, laat het ook weten.

Elk willekeurig datacenter heeft automatische detectie- en beveiligingsapparatuur. als dat van jou niet zo is, is het tijd om met de hogere groepen te praten. Ook hebben veel brandweerkorpsen uitstekende leermiddelen beschikbaar, als u hierover weerstand van het management ondervindt, kan het outreach-programma van de brandweer mogelijk helpen bij het maken van de zaak.


6
2018-01-13 01:13

Naïef, ik zou verwachten dat elke oplossing van kooldioxide of stikstof (in principe inert gas) goed zou moeten zijn. Het ziet eruit alsof er zijn commerciële oplossingen daarbuiten die zelfs door de mens ademend zijn.


4
2017-10-25 12:10door menselijk ademend, bedoelen ze - je kunt overleven voor de tijd die nodig is om bij de uitgang te komen. Ze werken door zuurstof te onderdrukken en wij mensen hebben een beetje van de oude O2 nodig - Rory Alsop
Oh zeker. Maar het is tenminste niet (te) corrosief voor het slijmvlies;) - adavid