Vraag Is FreeNAS betrouwbaar?


FreeNAS lijkt een geweldig product met een volledige lijst met functies, zelfs iSCSI. Maar hoe betrouwbaar is het? Er zijn een paar enge verhalen over verloren gegevens, bijvoorbeeld hier. Hier is een ander voorbeeld.

Als u FreeNAS voor een langere periode of zelfs in een productieomgeving hebt gebruikt, deel uw ervaringen dan, goed of slecht. Het zou geweldig zijn als je ook de setup zou kunnen beschrijven, dwz welke hardware en functies (software raid, zfs, iscsi enz.) Je gebruikt.


63


oorsprong


Bedankt voor het stellen van deze vraag! Iedereen zegt altijd Openfiler, maar het zou leuk zijn om een ​​paar FreeNAS-voorbeelden te zien. - Joseph
Wat mij betreft heeft FreeNAS ook een coolere naam dan OpenFiler - Mark Henderson♦


antwoorden:


Ik heb freenas gebruikt op een reservemachine met 4x 1TB harde schijven (2 raid 1's, dus 2 TB bruikbaar). Het is 24/7 gedurende 6 maanden opgestaan.

Ik vind het geweldig!

Ik heb de apparaten van veel NAS getest en kreeg slechts een maximum van 10Mb / s op een gigabit-poort, en dat was zeldzaam, meestal was het rond de 3-4. Mijn belangrijkste reden voor een apparaat was om energie te besparen, maar 2x 2 drive nas's = meer dan 80 +% psu op een celeronsysteem.

Freenas, ik heb een op een celeron gebaseerde machine die me minder dan £ 70 kostte, en op de interne 100 MB-kaart kan ik gemakkelijk 70 MB / s op samba duwen.

Het duurste onderdeel was dat ik een 4-stationsbehuizing kocht om eenvoudig harde schijven toe te voegen / te verwijderen! Was een beetje een verspilling van geld, maar ziet er cool uit!

Ik kan er helemaal niet over klagen en van het systeem houden. Ik heb naar openfiler gekeken, maar het leek een beetje OTT en freenas deed wat ik nodig had ...

Voor de anderen die het hebben aangeraden, is niet zeggen dat Openfiler slecht is, maar freenas paste perfect in mijn behoeften, ik start de machine op vanaf een USB-stick en werkt goed ... De vraag was "is FreeNAS betrouwbaar" en mijn antwoord moet ja zijn .

Het systeem maakt gebruik van software-raid en hoewel de celeron een single-core 64 bit is, gaat het zelfs tijdens een raid-rebuild + kijken naar een HDTV-aflevering over het netwerk nooit verder dan 60% cpu

Om het te laten werken, heb ik de volledige iso gedownload, een usb-stick van 1 GB op mijn laptop gezet, usb-pass-through gebruikt op Vmware Workstation en opgestart vanaf de iso. Ik heb toen de installatieoptie gebruikt en de USB-stick gekozen. (Je kunt dit op de eigenlijke computer doen en ik heb sindsdien echter dit de eerste keer dat ik het gebruikte en ik kon geen lege cd vinden!)

Ik heb de USB-stick in de machine gestopt en opgestart. Het werkte prima de eerste keer!

Stappen om het echt bruikbaar te maken als nas waren de volgende:

 1. Ga naar schijfbeheer en voeg elk van de 4 schijven toe.
 2. Ga naar formatteren en formatteer alle schijven voor software-overval
 3. Ga naar software-inval en voeg schijven 1 en 2, 3 en 4 toe aan een nieuwe overval 1
 4. Ga naar het formatteren en formatteren van zowel de nieuwe raid's als de standaard os
 5. Monteer beide invallen
 6. Stel Samba in en kies beide koppelpunten als aandelen
 7. Stel een aantal gebruikers in

Daarna was het toegankelijk via windows by \\ ip en met behulp van de gebruikersnaam en het wachtwoord dat ik koos.

Ik zal binnenkort weer naar openfiler kijken omdat AD-ondersteuning een beetje tekortschiet, maar voor een SOHO / domless omgeving, kun je niet fout gaan met freenas.

bewerken - op verzoek - was te groot om in reacties te passen


41Bedankt voor de info! Zou je me een beetje meer willen vertellen over de setup? Gebruikt u de software-inval of een afzonderlijke controller? Welk bestandssysteem gebruikt u? Wordt het meestal gebruikt als een back-upapparaat of lees je er regelmatig gegevens van en schrijf je er data uit? - Console
Beantwoordde je vraag, het is een beetje te groot voor reacties, dus heb ik mijn hoofdpost bewerkt. Als u nog iets anders wilt vragen, zal ik u graag antwoorden. - William Hilsum
Mijn god, ik ben het zat dat iedereen je zegt om naar OpenFiler te gaan! Ik heb 6x 1TB-schijven in FreeNAS en het is fan-bloederig-tastic geweest. iSCSI was een fluitje van een cent om te configureren, AD-integratie is perfect, het heeft nooit gefaald of een beat gemist. Het had ingebouwde ondersteuning voor mijn hardware-RAID en met Jumbo Frames (MTU van 9000) is het bloederig snel. - Mark Henderson♦


Betrouwbaarheid heeft verschillende componenten. Een daarvan is hoe betrouwbaar het is om de hele weg te gaan met aanbevolen hardware in de reguliere configuratie, eenmaal in te stellen, dan NIET aan te raken en te kijken hoe betrouwbaar dingen zijn. Ik zou FreeNAS daar behoorlijk hoog in vinden.

Een andere is betrouwbaarheid, rekening houdend met verschillende menselijke foutfactoren (niet-standaard configuratie, experimenten, niet-standaard volgorde van wijzigingen in configuratie, enz.). Ik zou FreeNAS erg laag vinden. Haar zo eenvoudig om jezelf in een voet te schieten en je gegevens te verliezen. Je kunt de forums lezen om het idee te krijgen, maar als je het zelf probeert, heb je het ook :)

Zoals hierboven al vermeld, lijkt FreeNAS echt gericht te zijn op zakelijke consumenten en onwetend van thuisgebruikers en hun problemen. Over dure hardware van serverklasse gesproken met meerdere vdev's, tientallen schijven in elk, FreeNAS-server die het beheert, en een operationele technicus die de server beheert.

Als u een thuisgebruiker of een kleine zakelijke gebruiker bent die bereid is om eenvoudig bestanden te delen over 3-9T-array, misschien met alle mooie ZFS-redundantie- en checksumming-functies, maar u wilt ook geld besparen en bent u gewend aan het idee dat een fileserver kan draaien op goedkope hardware, zelfs FreeNAS niet uitproberen, het is niet kosteneffectief, tenzij je (a) er een serieus hobbyproject van wilt maken en het leuk is dat je daar tijd aan besteedt, (b) je bent klaar om veel meer geld te investeren in het upgraden (of volledig vervangen) van je setup terwijl je erachter komt dat je hardware niet werkt.

Ik ben een van die gebruikers, ik heb FreeNAS al 2,5 maanden geprobeerd. Ik heb de hele kerst- en nieuwjaarsvakantie doorgebracht tijdens de eerste installatie, plus een aantal avonden en weekenden. Het is enigszins leuk, maar voelt echt gevaarlijk. Vanwege fouten of een te niet-standaard configuratie, heb ik al 5 keer verlies van 1 schijf in Raid-Z met 4 schijven ervaren en tijdens 2 van deze heb ik onherstelbare leesfouten aangetroffen tijdens het opnieuw verzilveren. Het meeste gebeurde toen ik volumes loskoppelde en opnieuw importeerde of codering opnieuw toepaste. Ik ben enigszins ongerust dat als 1 schijfverlies mogelijk is als gevolg van een niet-aflatende afhandeling van de serverinstallatie, zelfs zonder echte hardwarediskette-uitval, je Raid-Z2 of Raid-Z3 nodig hebt om dat te ondervangen. Ik ben erg paranoïde geweest met continue snapshotting naar een externe schijf voor back-ups en het heeft me meerdere keren gered. Hoewel ik een paar onherstelbare leesfouten had op de externe schijf waarmee ik te maken kreeg, vermoed ik dat dit komt doordat ik USB 3.0 heb gebruikt, wat NIET wordt aanbevolen (lees: het wordt niet ondersteund en er zijn mogelijk bugs) . Ik had ook problemen met een SSD-station dat ik gebruikte voor L2ARC-rapportfouten, die verdwijnen nadat ik deze heb verwijderd en opnieuw heb bevestigd, maar het was onmogelijk om het te wissen: ik moest controles uitschakelen, wissen met dd en opnieuw opstarten zodat OS zou zijn kennis over schijfmetadata vernieuwen, pas toen kon ik de schijf opnieuw partitioneren en opnieuw toevoegen. Er zijn meer van dit soort dingen waar ik doorheen moest.

Veel voorkomende pogingen voor nieuwe gebruikers:

 1. FreeNAS-forums hebben een lijst met aanbevolen hardware (https://forums.freenas.org/index.php?threads/hardware-recommendations-read-this-first.23069/). Je moet zo dicht mogelijk bij dat zijn, of je krijgt niet eens hulp op forums (nalatigheid wordt gestraft).
 2. ECC RAM is een must. Het plaatst beperkingen op het type moederbord en de CPU die u kunt gebruiken.
 3. Server-grade componenten is een sterk aanbevolen ding (inclusief SAS-kaart, NIC, drives). RAID-kaarten mogen niet in de RAID-modus worden gebruikt, zorg ervoor dat deze wordt uitgeschakeld, in sommige gevallen moet andere firmware worden gebruikt.
 4. 8 GB RAM is een echt minimum (draaien op 4-6 GB is nauwelijks mogelijk, maar de kans om problemen tegen te komen neemt aanzienlijk toe - niet alleen perf problemen :)). Naarmate u meer functies inschakelt of uw gegevensset groeit, heeft u meer nodig. Kijk hoeveel je moederbord kan ondersteunen. Ik gebruik 24GB van mogelijk 32GB en ik zou waarschijnlijk een ander moederbord hebben gekozen (om meer groei mogelijk te maken) als ik dat allemaal nieuw zou maken. Dedupe heeft 5 GB RAM nodig per 1 TB aan ruimte.
 5. Raid-Z (1) mag helemaal niet worden gebruikt. Er zijn kansen op mislukken tijdens het verzilveren, maar ik denk niet dat Raid-Z echt wordt ondersteund. Als je 4 schijven hebt, ga dan met Raid-Z2. De helft van de ruimte zal op pariteit worden gebruikt, dat is goed.
 6. Gebruik geen USB-schijven. eSATA is een betere optie als u externe schijven wilt, maar (a) zorg ervoor dat u een SATA-kaart van serverkwaliteit gebruikt en zorg ervoor dat u uw volume loskoppelt voordat u de schijf loskoppelt.
 7. Plan de FreeNAS-box niet met andere functies. Gebruik een speciale machine. Nooit FreeNAS in een VM uitvoeren, tenzij je een ervaren professional bent in enterprise-grade virtualisatie, je weet wat je doet, of je wilt gewoon heel veel plezier (en mogelijk geen ondersteuning op forums, mensen zullen je niet helpen als ze zien dat je een VM gebruikt).
 8. Maak altijd een back-up van uw gegevens, maak altijd een back-up van uw configuratie (na elke wijziging), maak altijd een back-up van uw coderingssleutels incl. herstelsleutels (na elke wijziging). RAID-redundantie is geen vervanging voor back-ups.
 9. Machtigingen zijn moeilijk, vooral met Windows-gebaseerde systemen, hoewel Windows en CIFS worden ondersteund. Bereid je voor op veel plezier / onderhoud.
 10. Verwacht niet dat specifieke bugs voor thuisgebruikers worden aangepakt, ze worden genegeerd met een glimlach. Bijv. een klacht over schijven die niet leeglopen als gevolg van een onverwachte schijfactiviteit is grappig: bedrijven draaien hun servers 24/7, dus u moet het ook doen. Dan is het geen probleem meer.
 11. ZFS is geoptimaliseerd voor vele (tientallen, honderden) gebruikers tegelijkertijd toegang tot bestanden. Verwacht geen optimalisaties voor een of twee gebruikerscases (familie, kleine kantoren). Bijv. er is geen defragmentatie anders dan het opnieuw creëren van een dataset, omdat het met honderden gebruikers niet uitmaakt, het gaat om IOPS en caching. De standaard recordgrootte is 128K (te vergelijken met het standaardcluster in Windows 4K) en het is beter om dit niet te veranderen.
 12. Je zult merken dat veel mensen op forums over het algemeen advies uitbrengen tegen ZIL en L2ARC voor thuisgebruikers, maar ik heb zowel ZIL als L2ARC zeer effectief gevonden. ZIL maximaliseert de schrijfsnelheid om 1 GBit echt te verzadigen. L2ARC verhoogt IOPS bij herhaald lezen ten minste tien keer en het maakt zeer soepele ervaring mogelijk met toegang tot bestanden van Windows, als u uw server zelden opnieuw opstart. Explorer voert veel willekeurige / herhaalde leesbewerkingen uit om miniaturen / voorbeelden te genereren. Aanzienlijke verbetering in gebruikssituaties zoals "Foto's rechtstreeks vanuit serverdirectory bekijken".
 13. Behandel "updates" als "upgrades" met de nodige babysit, verificatie, enz. Na de laatste update verloor ik op een of andere manier mijn instellingen voor automatische snapshots, daarom replicatie naar back-upschijf stopte met werken. Configureer allerlei soorten waarschuwingen, ga er niet alleen vanuit dat dingen zullen werken. FreeNAS kan e-mails verzenden.

7Ik zou willen dat ik je post heb gelezen voordat ik 5 jaar geleden begon met de FreeNAS-reis. Ik heb misschien niet zoveel tijd gewonnen om onafhankelijk alle "plezier" en "vreugde" te ontdekken. Dit verklaart waarom een ​​AFP-crash bij gelijktijdig lezen en schrijven al die jaren niet is opgelost - uiteraard maakt niemand in Enterprise gebruik van AFP of zouden ze het al hebben opgelost. Toch hou ik van FreeNAS. Of misschien is het gewoon Stockholm-syndroom. ;) - Colin


Ik heb geen directe directe ervaring met FreeNas, maar ik zou willen voorstellen om in plaats daarvan OpenFiler uit te proberen. Net als FreeNas is het gebaseerd op Free en Unix. OpenFiler is een meer gecommercialiseerd product met veel commerciële productie-implementaties.

Als u gegevens gaat vastleggen waar u om geeft, moet u rekening houden met de volgende punten:

 1. Zoals met alle gratis software - gebruik het meest gecommercialiseerde, ondersteunde en nog steeds gratis product. Denk aan OpenSuse, MySQL, OpenFiler enzovoort.
 2. Zoals met alle gratis software - vertrouw maar verifieer!
 3. Zoals met alle NAS-producten is RAID een must.

Ik raad ook aan om je OpenFiler op ESXi te hosten, en je zult de machine met andere VM's kunnen delen als het systeem krachtig genoeg is en niet zwaar belast zal worden door andere VM's.

Je kunt OpenFiler ook succesvol op Hyper-V laden - stel gewoon de ethernet-adapter in als legacy-adapter.

Veel succes - als dit helpt geef me dan credits.


5Bedankt voor een weloverwogen antwoord, ik gaf je een +1, maar het is geen antwoord op de vraag, dus ik kan je het vinkje niet toekennen. Misschien kunt u enkele echte voorbeelden geven van hoe openfiler zichzelf heeft bewezen (of niet) onder zwaar gebruik? - Console
"Gebruik zoals bij alle gratis software het meest gecommercialiseerde, ondersteunde en nog steeds gratis product. Denk aan OpenSuse, MySQL, OpenFiler en zo verder." Ik ben het hier helemaal niet mee eens. Veel "gecommercialiseerde open source" -producten zijn afval in vergelijking met hun concurrenten; de commerciële markt geeft niet om kwaliteit, maar om wat mensen bereid zijn te betalen. Natuurlijk sommige niveau van commercialisatie kan wenselijk zijn als u een ondersteuningscontract wenst / nodig heeft, maar de meest commercialisatie is nauwelijks een goede zaak. - kquinn
De logica achter de argumenten voor 'meest gecommercialiseerde' is ernstig gebrekkig. +1 voor kquinn. - John Gardeniers
Ernstig ontsierd? En dan ga je akkoord met mijn punt ... (natuurlijk een niveau ...). Je hoeft alleen maar rond te kijken en te zien dat de meest actief ontwikkelde, robuuste en betrouwbare systemen deze zijn. Uiteraard spelen alle 'coole kinderen' graag met de nieuwste off-beat dingen, maar hoe vaak verdwijnen deze projecten met een jank of falen ze in het produceren van een beetje fatsoenlijke documentatie? Iedereen met een half brein zal het argument onafhankelijk overwegen en zal uw belachelijke opmerkingen dienovereenkomstig beoordelen. - cmdematos.com
Ik ben bij Console ... dit is geen antwoord op de vraag per se. OpenFiler en FreeNAS zijn beide haalbare en waarschijnlijk even stabiele oplossingen voor het probleem. Er zullen aan beide kanten tekortkomingen en sterke punten zijn (met name specifieke hardware-ondersteuning ... openfiler op HP DL1xx voor iedereen?) En je kunt waarschijnlijk ondersteuningscontracten vinden voor beide voor een prijs. - Robert Novak


Ik loop nu een paar jaar met Freenas. Eerst heb ik 3 schijven in een RAID 5 uitgevoerd met een paar extra's voor tijdelijke opslag.

Ik hou echt van de betrouwbaarheid ervan, het is zeer solide en als het eenmaal is ingesteld, is het fantastisch.

De basisconfiguratie is heel eenvoudig, vooral als je installeert op een harde schijf of CF-kaart (ik koos voor de laatste). Ik probeerde echter een tijdje om het op te starten vanaf een USB thumbdrive, en gaf het op. Er zijn nu nieuwe instructies om dit te laten werken, maar mijn CF-configuratie werkt goed, dus ik heb het niet nog een keer geprobeerd.

Het toevoegen van schijven, het maken van RAID-arrays, enz. Is heel eenvoudig. Het opzetten van Samba / CIFS is ook heel eenvoudig. Dit betekent dat je snel een server kunt opzetten die heel goed speelt met een gemengd Mac- en pc-netwerk.

Wanneer u iets meer gaat aanpassen, kunt u echter in de problemen komen. Ik heb onlangs geprobeerd om mijn Samba-overdrachtssnelheid te upgraden door de instellingen aan te passen en uiteindelijk de fabrieksinstellingen te herstellen en de configuratie van een back-up te herstellen (dit is eigenlijk gemakkelijk te doen, maar ik denk niet dat dit een noodzakelijke stap).

Freenas is een beetje kieskeurig wat betreft hardware, het lijkt niet op de Nvidia NIC aan boord die bij mijn ASUS-moederbord hoort, zoals ik al eerder zei, het maakt het gebruik van een USB-thumbdrive niet gemakkelijk.

Onlangs heb ik de schijven geüpgraded en veranderd in 1TB-schijven die back-ups maken van schijf naar schijf met behulp van de meegeleverde Rsync, omdat het hele RAID 5-ding me bang maakte (ik vreesde dat als het fout zou gaan, het risico van een fout maken en al mijn verliezen zou verliezen data was te groot). Trouwens, Rsync is belachelijk eenvoudig, in tegenstelling tot mijn ervaringen met het proberen te gebruiken met Windows.

Ondersteuning is via het forum op Sourceforge, en als u geen vragen op de juiste manier stelt, wordt u genegeerd. Mensen zijn erg behulpzaam als je de moeite doet.

Is het eindelijk de moeite waard? Absoluut, ik heb een betrouwbare server die eenmaal is opgezet en wordt uitgevoerd. Ik gebruik het voor het maken van back-ups van verschillende machines en het houden van mijn foto-, muziek- en videobibliotheken, die naar verschillende machines worden gestreamd. Ik raak de configuratie ongeveer één keer per jaar aan, om te upgraden naar een nieuwere versie, of om schijven toe te voegen, enzovoort, en tussen die tijden hoef ik me er nooit zorgen over te maken.


5Persoonlijke ervaring met de software na verloop van tijd is waardevolle informatie voor evaluatie! Je kunt dat niet op iemands website plaatsen (niemand gelooft het ooit wanneer je dat doet). 1 - bgmCoder


Ik gebruik FreeNAS 7 in een paar kantoorbestandsservers. Ik gebruik de ingebouwde rsync om periodiek een back-up te maken van de primaire naar een identieke machine in de volgende rack-over. En ik heb scripts die externe back-ups uitvoeren naar het rsync-doel in het vakje FreeNAS. Het is ook behoorlijk solide voor iSCSI, NFS en CIFS.

Ik ging met FreeNAS in de eerste plaats voor hardwaresupport ... de OpenFiler-versie die beschikbaar was, ondersteunde de NIC of de opslagadapter op mijn servers niet en steunde ook ZFS niet. Ik ga waarschijnlijk binnenkort upgraden naar FreeNAS 8 (de back-up upgraden, synchroniseren, vervolgens de master maken en de voormalige master upgraden).

Ik zie nu dat dit een oude draad is, maar als je nog steeds in de SF Bay Area bent, zal een van de FreeNAS 8-teams deze gloednieuwe release demonstreren op BayLISA deze donderdag (16/06/11) ... check op www.baylisa.org of www.meetup.com/baylisa voor meer informatie (disclaimer: ik ben de secretaris van BayLISA dus ik zie graag veel mensen opdagen).


5

Ik heb een tijdje OpenFiler tegen ESXi gespeeld. Ik heb de IOPS gemeten die ik lokaal (op de machine zelf, tegen een raid-volume) en op afstand van een ESXi-server via een iScsi-initiator voor software kon produceren en de resultaten lagen binnen 95% van de lokale prestaties - en deze is op 4 schijven in een raid5-array.

YMMV - maar voor mij - leverde het bijna lokale prestaties op via iSCSI, zelfs met meerdere aangesloten servers (* alleen getest met 3 servers).


4Wat heb je gebruikt om IOP's te meten? Ik denk dat ik iometer gebruikte in een ESXi VM op een iSCSI vmfs-partitie. Het zag er slecht uit ... - sdaffa23fdsf


Ik koos voor FreeNAS in plaats van OpenFiler vanwege hardwarevereisten. FreeNAS heeft in principe minder van alles nodig. Ik kon een 1.28TB RAID1-configuratie uitvoeren met slechts 256 MB RAM op een 400 MHz VIA-kaart met een 128 MB CF-kaart. Het is gewoon een hele oude hardware die ik had liggen. Tot nu toe werkte het goed genoeg. Nog geen echte klachten.


4

Ik heb bijna een jaar FreeNAS-boxen gedraaid met goed succes. Ik gebruik ze over het algemeen als back-upapparatuur voor lokale opslag, dus de prestaties zijn niet van het grootste belang. De huidige systemen die ik heb zijn HPaq 2 GHz P4 met een enkele 1,5 TB-schijf. Zoals ik me herinner, toen we zo'n 6 maanden geleden een benchmark hadden, konden we met behulp van NFS ongeveer 40 MB aanhouden via een GB-verbinding. Ik heb ook iSCSI gebruikt, maar niet op dit punt.

Ik heb onlangs een eenheid geconfigureerd die via NFS is verbonden met 2 VMware-hosts en tot nu toe kan mijn man voor dagelijks beheer geen prestatieproblemen zien.

We hebben geëxperimenteerd met meer geavanceerde hardware met behulp van RAID en meer schijven. Het is moeilijk geweest om nieuwere hardware te laten draaien, dus we kunnen uiteindelijk Ubuntu gebruiken vanwege zijn uitstekende hardware-ondersteuning en OpenFiler bovenaan.


4

FREENAS is subliem!

Ik gebruik FreeNAS 8 nu ongeveer zes maanden met pure vreugde. Toch ben ik nog niet klaar met het testen van alle functies, maar tot nu toe werkt alles perfect zoals beschreven in de handleidingen.

Elke functie kan zonder mijn hulp door mijn grootmoeder worden geconfigureerd. De GUI is geweldig en een ZEER GROOT + is de onafhankelijkheid van hardwareplatforms.

Ik gebruik CIFS, NFS, ISCSI en FTP. Om te beginnen heb ik de instructievideo's op YouTube gebruikt, het is bij de eerste poging gelukt en ben erin geslaagd de setup vele malen na te maken voor test- en demotoepassingen.

Ik beveel FREENAS aan iedereen aan en dat doe ik ook! Technologie zou GRATIS moeten zijn voor de wereld om er een betere plek van te maken (en de weinigen niet rijker maken, waardoor vele anderen armer worden).

OPMERKING: Ik ben er zeer van overtuigd dat het product FREENAS een gedeelde opslagoplossing moet blijven. Combineer dus geen andere functies zoals bijvoorbeeld QNAP. Het is elegant de beste opslagoplossing die ik tegenkwam toen ik er meer dan 6 maanden naar zocht.

Mijn felicitaties met je prestaties !!


4