Vraag Wat een beginner moet weten / leren voor een sysadmin-functie?


Dit is een Canonical Question over Systeembeheer Carrières

Wanneer ik mijn baan als systeembeheerder start, welke basisvaardigheden moet ik dan kennen / leren?

Zijn er belangrijke verschillen voor netwerk, opslag, database en andere beheerders?


67
2018-05-19 06:25


oorsprong


Ik zou beginnen met het stellen van vragen over serverfault :) - Tim Post♦


antwoorden:


Er is veel overlap met bestaande vragen, ik maak hier een wiki met links. Wees alsjeblieft vrij om te updaten.


86
2018-05-19 06:54"Hoe vragen te stellen op de slimme manier" - verplichte lectuur om te winnen tijdens het leven. - Kara Marfia


Op persoonlijk niveau:

Een echt goede vaardigheid waarvan ik hoop dat je die verwerft op weg naar een systeembeheerder, is het vermogen om snel herstellen van je fouten ... dit zou een tweede natuur worden (een automatische reactie).


** Tijdens het browsen vond ik deze strikt onofficiële, hoogst betwistbare, maar potentieel nuttige lijst:

SysAdmin Tien geboden

: I. U zult uw gebruiker respecteren
Het is van het grootste belang dat u de gebruiker en zijn gegevens respecteert. Steel hun mp3's niet, kijk niet naar hun porno. Als u met e-mail werkt, kijk dan zonder te lezen. Respecteer ze en ze zullen je respecteren.

II. U zult de gebruiker machtigen
De gebruiker is de klant. Het systeem is niet van jou, het is van hen. Bied gebruikers de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn en ze zullen gelukkig zijn. Geef ze de ruimte om te experimenteren, te leren en te creëren. Houd gebruikers niet tegen.

III. Gij zult het eenvoudig houden
Keep It Simple, Stupid. Het KISS-principe voorkomt dat u vaten bouwt om een ​​fles wijn te behouden. Overweeg geen over-engineering voor kwaliteit. Kwaliteitswerk is beknopt en schaalbaar.

IV. Je zult een catastrofe verwachten
Verwacht de ergste verrassingen. Maak uw resources overbodig, maak een back-up van uw gegevens, test uw back-ups en maak vervolgens een backup van de back-ups. De shit zal op een dag de fan raken. Wees voorbereid.

V. Gij zult plannen maken
Goed werk volgt grote plannen. Blijf op het doel door het eerst te identificeren. Plan je werk zorgvuldig en verrassingen zullen gemakkelijker te hanteren zijn.

VI. Blijf op de hoogte
Verzamel alle nieuws, informatie, logs en statistieken die u maar kunt. Zonder de onbewerkte gegevens om te analyseren, kunt u niet veilig zijn, kunt u geen fouten opsporen en kunt u niet voorspellen. Zonder nieuwe informatie kun je niet leren.

VII. Gij zult het delen
Niemand is alleen in deze wereld. Geef je kennis door aan anderen. Geef aan anderen, draag bij aan de gemeenschap en u zult vele voordelen oogsten. Het is niet verstandig om kennis te hebben. Wees geen klootzak.

VIII. Je zult automatiseren
Doe meer, sneller door taken te automatiseren. Jij bent de marionettenmeester, verspil je tijd niet met mannelijk werk. Werk slimmer niet harder.

IX. Gij zult documenteren
Documenteer altijd je werk, je code en je plannen. Documenteer vervolgens de uitvoering en het onderhoud ervan. Document voor anderen en documenteer jezelf. Documentatie moet een verlengstuk zijn van uw geest en een hulpmiddel voor anderen.

X. Gij zult uw organisatie respecteren
Zonder organisatie is er geen systeem, er is geen gebruiker en er is geen baan. Begrijp de organisatie en haar business. Respecteer het en help het te gedijen.


39
2018-05-19 14:25Je zult een back-up maken voordat je verandert. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor ... U krijgt een back-end en een terugkeerplan. - Jason Tan
In de meeste bedrijven zou item II meer moeten lezen als: "Je zult de gebruikers leren dat het systeem eigendom is van het bedrijf, niet van de gebruiker, en JIJ bent degene die het bedrijf koos om te beheren". "Empowering" -gebruikers resulteren in veel gevallen in minder productiviteit, niet meer. - John Gardeniers


Maak projecten voor jezelf

De beste manier om te leren hoe u desktops kunt repareren, is door uw thuiscomputer te maken en deze vervolgens te verbeteren / te verbreken totdat u zich comfortabel voelt om dat te doen.

Geïnteresseerd in webservers? Installeer / activeer een webservice op uw thuis-pc (apache of IIS in XP) en u zult versteld staan ​​hoeveel u opneemt over DNS, netwerken, enz. En hoe nuttig die kennis voor u zal zijn.

Ik zou voorbeelden kunnen blijven geven, maar je snapt het wel. Hoe meer plezier je ermee hebt, hoe meer je leert. Hoe meer je weet, hoe leuker je werk is. Dit maakt je een leukere collega en een betere sollicitant.


10
2018-05-19 07:46

Niemand heeft veel gezegd over veiligheid, maar het gaat altijd om de olifant in de kamer op de voorste brander, om metaforen te mengen. Met betrekking tot beveiliging moet u specifiek iets weten over de volgende gebieden en bekend zijn met ten minste een of twee hulpprogramma's waarmee u elk apparaat kunt beheren:

 • patch / kwetsbaarheid management
 • versleutelingsmethoden voor gegevens in transit en bij gegevens in rust
 • firewalling / filterprincipes
 • pakket / verkeersanalyse
 • basistypetratie testmethoden en aanvalsvectoren
 • compliance en regelgevingskwesties in uw branche en omgeving

6
2018-05-19 06:50

Hangt echt af van je omgeving. Onderhoudt u servers, netwerken of start u gewoon de Windows Exchange-server opnieuw op als het geheugen vol is?

Over het algemeen zal deze skillset van pas komen.

 • Kennis van Windows: werkstations, servers, actieve directory
 • Printers. We haten ze allemaal, maar ze zijn hier om te blijven.
 • Linux-kennis: ervaring helpt, maar over het algemeen niet bang te zijn voor de terminal.
 • Netwerkkennis: ken uw netwerk, beheer switches, routers, firewalls, site-to-site VPN's.
 • Scripting. Dit kunnen .bat-bestanden of shell-scripts zijn. Het zal je leven gemakkelijker maken.
 • Back-ups. Een vereiste voor een systeembeheerder en kan u worden ontslagen als u het verknoeit.
 • Programming. Niet verplicht maar het helpt.

Het belangrijkst: Je moet nieuwe dingen kunnen leren. Niemand kent elk systeem, dus het is erg belangrijk om te kunnen Google, boeken te bestellen, cursussen te volgen om jezelf te verbeteren.


6
2018-05-19 06:53

Breng wat tijd in begrip concepten. Lees meer over netwerken, de beveiligingsmodellen van de servers en besturingssystemen die u gaat ondersteunen en hoe de IT van uw bedrijf is ontworpen. Als je een mentaal beeld hebt van hoe de dingen zouden moeten werken, dan kun je een hypothese formuleren van welke problemen waarschijnlijk een symptoom zijn. Vervolgens kunt u wat probleemoplossing uitvoeren om verder te onderzoeken.

Als je alles als een zwarte doos behandelt, moet je elke individuele oplossing 'leren'. Als u begrijpt hoe dingen werken en hoe ze in elkaar passen, zullen de problemen die u oplost uw begrip vergroten en u een betere beheerder maken.

Ook - wees eerlijk tegenover gebruikers: overdrijf niet en onderbezorgd.


2
2017-07-04 08:31

De hoek omdraaien: jezelf upgraden van "System Clerk" naar "System Advocate"


2
2017-11-06 05:40

Hmn, mijn top-tien:

 1. Hoe je het fout hebt. (Je hebt niet altijd gelijk. Soms, wanneer de baas Microsoft wil, moet hij Microsoft of SLES krijgen, of iets anders dat niet ideaal is, maar wel werkt. Sleep niet met je voeten of je sleept ze in de goot nadat je naar de stoep bent getrapt.)
  • Ten minste twee suites voor servervirtualisatie. (Xen, VMWare, KVM, etc.)
  • Meer dan één besturingssysteem.
  • Hoe te consolideren in plaats van een omgeving te diversifiëren, en waarom en wanneer.
  • Hoe taken af ​​te maken.
  • Aan welke dingen hoef je tijdens het knijpen GEEN aandacht te schenken.
  • Hoe bouw je een boom voor het oplossen van problemen op en werk die af zonder dat je vastloopt op één tak. -Hoe potentiële beveiligingsproblemen op te sporen en te beveiligen.
  • Hoe met bazen te praten. (Denk aan PowerPoint.)
  • Hoe de schuld te nemen en hoe de schuld te leggen.
  • Zie # 5.

Merk op dat maar heel weinig van die dingen technisch zijn? Als je weet hoe je verkeerd moet zijn, hoe je een taak kunt doorzien totdat deze voltooid is en ervaring hebt met het configureren van een netwerkinterface op Solaris, een paar smaken van Linux en Windows, dan heb je genoeg basisvaardigheden voor netwerken voor een instapniveau sysadmin-taak. Maar de eerste twee zijn mensenvaardigheden, omdat niemand alles weet of alles weet.

Veel van dit spul komt alleen voort uit ervaring. Kort gezegd, wat je nodig hebt is ervaring.

Aangezien je vooral technische vaardigheden hebt gevraagd - alleen maar voor de zekerheid, wil je voorkomen dat het lijkt alsof je je cv hebt opgevuld. Als u ervaring wilt op ESX, haalt u evaluatiekopieën op en voert u een server uit in uw slaapkamer. Maar wees eerlijk over het ervaringsniveau dat je hebt met de producten en BS niet iemand die je zou kunnen inhuren.


2
2017-12-10 07:57

De praktijk van systeem- en netwerkbeheer, tweede editie door Thomas A. Limoncelli

Het is HET boek over systeembeheer dat zich richt op elementaire dingen en principes die men in gedachten moet houden. Elke sysadmin zou deze minstens twee keer moeten lezen.

Voor een snel overzicht van waar dit boek over gaat, bekijk de '32 vragen voor uw sysadmin-team ' op zijn website.


0