Vraag Is het veilig om een ​​fsck te stoppen?


Ik heb een server die ik opnieuw heb opgestart zonder de f optie in mijn shutdown commando, en het begon met het doen van een fsck van een zeer groot bestandssysteem ... wat erg lang zal duren, zoals je je kunt voorstellen. Is het veilig om opnieuw op te starten terwijl dit bezig is om er omheen te geraken?


5
2018-02-22 15:37


oorsprong
antwoorden:


Afhankelijk van het bestandssysteem en de feitelijke controle. Bijv. het is meestal geen goed idee om een ​​a te onderbreken reiserfsck --rebuild-tree maar er kan niets gebeuren wanneer een alleen-lezen fsck van een ext3-bestandssysteem wordt onderbroken.


7
2018-02-22 15:39Is er een manier om precies te vertellen wat het doet tijdens het opstarten? Alt-F sleutels geven me geen andere consoles ... - snk
Wat zie je precies? Als je dit blauwe bubbel-ding ziet, probeer dan ESC te raken. - DaDaDom
Ik zie gewoon een voortgangsbalk voor CLI ... het is een tekst-opstart van een installatie van CentOS 5.2. In ieder geval is het nu afgelopen - bedankt voor uw inbreng. - snk


De controle van het bestandssysteem tijdens opstarten is meestal alleen-lezen totdat er een probleem wordt gevonden en u wordt gevraagd om wijzigingen aan te brengen, dus het is waarschijnlijk veilig om te intereupen.

Maar het is best mogelijk (en niet ongebruikelijk voor servers die na een power-out weer op moeten komen) om het in te stellen op automatisch repareren, dus tenzij je het weet voor zeker dat uw systeem niet op deze manier is geconfigureerd, laat het voor de veiligheid voltooien.

De meeste fsck-programma's zijn zo geschreven dat eventuele wijzigingen zo atomair mogelijk zijn en ze zullen de huidige verandering opschonen (voltooien of terugdraaien) voordat ze reageren op een TERM- of INT-signaal (SIGINT is wat naar de fsck wordt gestuurd) actief proces wanneer ctrl+c wordt ingedrukt), dus zelfs een actief geschreven fsck moet veilig zijn om te onderbreken, maar ik zou niet aanraden het risico te nemen - beter dan genezen!


2
2018-02-22 22:58

Ik zou het niet stoppen. Ja, er is waarschijnlijk geen probleem met een automatisch fsck geactiveerd door het feit dat het de 37e is of wat ooit op de markt komt zonder er een nodig te hebben, maar waarschijnlijk is het goed om te doen.

Krijg een journaled of beter bestandssysteem. Krijg btrfs (en maak een back-up van :-D).


1
2018-02-22 22:21